szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanadai és grönlandi inuit közösségek tagjai azért perelték be az Európai Uniót, mert az tavaly betiltotta a fókákból készült termékek kereskedelmét az unió területén.

A tiltás nem vonatkozott az őslakók hagyományos fókavadászataira, de a pert kezdeményezők – köztük a Tapiriit Kanatami, Kanada egyik legnagyobb inuit szervezete – szerint legnagyobb piacuk összeomlásához vezetett – írja az EUobserver. A lap szerint Kanada így az EU helyett most Kínát szeretné meghódítani fókából készült termékeivel.

Az Európai Parlament tavaly elsöprő többséggel fogadta el a tilalmat, amelyre 550 képviselő bólintott rá és csak 49-en szavaztak ellene. A döntés Mary Simon, a Tapiriit Kanatami elnöke szerint „szélsőséges” állatvédők „erőszakos kampányának” eredménye volt. Kanada egyébként a WTO-nál is megtámadja a tiltást. 

A per során azt is be szeretnék bizonyítani, hogy az EU véleményével szemben az inuit fókavadászatok nem embertelenek és nem sodorják veszélybe a fajt.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!