szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS).

Ed Pilkington, a Guardian Port-au-Prince-ben tartózkodó tudósítója, aki 35 mérföldre (közel 60 kilométerre) tartózkodott az újabb katasztrófa epicentrumától, azt mondta: olyan erős volt a reggeli földrengés, hogy azt Haiti fővárosában is érezte. A twitteren arról is beszámolt, hogy az ágya rázkódott a rengés idején.

A helyi idő szerint reggel 6 óra után pár perccel bekövetkezett földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze 10 kilométer mélységben.

A hvg.hu korábban már beszámolt arról, hogy várhatóan újabb rengések követik majd a január 12-ei nagy földmozgást, Haiti szigetét ugyanis két nagyobb törésvonal szeli át. Márpedig az első nagy földrengés a feltételezések szerint megmozgathatta a többi, geológiailag aktív térséget is. Egy másik verzió szerint az a törésvonal is tovább repedhetett, amely a január 12-ei klatasztrófa idején szakadt fel.

A mostani utórengés idején az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Nyolc nappal ezelőtt 7-es erősségű földrengés rázta meg a karibi országot, s a katasztrófában legkevesebb 75 ezer ember halt meg. Haitin több ezer külföldi segélymunkás és katona tartózkodik.

© MTI/EPA
 

A Magyar Református Szeretetszolgálat közlése szerint a szervezet Haitin tartózkodó orvoscsoportja reggel az erős utórengésre ébredt, de a csapat tagjai közül senkinek nem esett bántódása. A Baptista Szeretetszolgálat szintén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyszínen dolgozó munkatársai jól vannak. A segélyszervezet közlése szerint éjszaka is érezhető volt kisebb utórengés Port-au-Prince-ben, a kórházban, ahol a magyar orvosok a sérültek ellátásban segédkeznek, kisebb anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés akkor sem történt.

A francia mentőcsapatok szerdán élve mentettek ki egy 23 napos csecsemőt egy ház romjai alól a Haiti déli részén fekvő Jacmel városban - jelentette a France Inter rádió. A kislány jól van, a jelek szerint sértetlen, egy közeli kórházba szállították.

A zsákmányolt táskából csöpögő narancslét issza egy fosztogató Port-au-Prince-ben.
© AP

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!