szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Politikai menedékért folyamadott a norvég hatóságoknál Irán volt oslói konzulja.

Mahammed Reza Hejdari január elején mondott le konzuli tisztéről tiltakozásul amiatt, hogy hazájában a hatóságok december 27-én ellenzéki tüntetéseket vertek le. Nyolc ember életét vesztette, százak sebesültek meg, illetve kerültek rendőrségi fogdákba.

Hejdari szerdán a francia hírügynökségnek elmondta: a norvég bevándorlási hatóság közölte vele, hogy tartózkodási kérelmének elintézése hónapokig eltarthat. Tekintve, hogy megvált külszolgálati  megbízatásától, diplomata-útlevelének használatára már nem jogosult. Azért kért politikai menedéket, hogy olyan okmányokhoz juthasson, amelyekkel elhagyhatja Norvégiát. Egyelőre a norvég fővárosban él feleségével és két gyermekével. Teherán kérését elutasítva nem hajlandó hazatérni, mert attól tart, hogy Iránban megtorlás vár rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!