szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepetésre republikánus győzelem született a keddi időközi szenátorválasztáson az amerikai Massachusetts államban; a konzervatív Fox News hírcsatorna szerint ez olyan súlyos csapás a demokratáknak, mint amilyen Amerika számára az 1929-es tőzsdekrach volt.

Az NBC hírcsatorna már a szavazási urnák lezárása után másfél órával bejelentette a valószínű ellenzéki győzelmet. A szavazatok csaknem 100 százalékának összesítése alapján a republikánus Scott Brown állami szenátor 52 százalékos eredményt ért el, demokrata párti ellenfelét, Martha Coakley főállamügyészt csak a szavazók 47 százaléka támogatta voksával. Utóbbi elismerte vereségét és közölte: tiszteletben tartja a szavazók véleményét.

Az egész ország a New England-i államra figyelt. Az időközi szavazás jelentőségét maga Barack Obama elnök is kifejezte, aki a hétvégén személyesen is elutazott Bostonba és a demokrata jelölt mellett kampányolt. A választásnak "nem is lehetne messzemenőbb következménye Massachusettsre és a nemzetre nézve" - hangsúlyozta támogatóinak küldött kedd reggeli sms-üzenetében, akiket szavazásra buzdított.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó - az országosan a legnépszerűbb republikánus politikusok egyike - úgy értékelte az eredményt: a választók nemcsak az új szenátorra voksoltak, hanem Obama tevékenységéről is véleményt is mondtak. A szavazók szerinte csalódtak, mert Obama nem ígéretei szerint irányítja az országot. Richard Ross republikánus képviselő azt mondta: a demokraták lebecsülték a korábban súlytalannak tartott 50 éves Brownt, aki mellesleg triatlonista, rendkívül kemény teljesítményre képes.

A The Wall Street Journal aznapi számában rámutatott: a legkékebb - vagyis a legmegbízhatóbban demokrata párti - államok közé tartozó Massachusettsben érzékelhető hangulatváltás, a kék állam lázadása azt jelzi: alaposan megváltozott a közvélemény az eltelt egy évben. Szerdán van az első évfordulója annak, hogy Obamát beiktatták hivatalába.

A massachusettsi vereséggel a Demokrata Párt elveszíti 60 fős "szupertöbbségét" a szövetségi törvényhozás 100 fős felsőházában. Ez módosíthatja Obama elnök minden törvényhozási elképzelését, hiszen az obstrukcióbiztos többség elveszítésével a demokraták komoly engedményekre kényszerülhetnek majd a republikánusokkal szemben.

A Demokrata Párt vezetésében az utóbbi napokban - amikor a felmérések előre jelezték a választás eredményét - szinte pánik tört ki, a republikánus győzelem ugyanis átírhatja az egészségügyi reformtörekvéseket. Brown egyik legfőbb kampányüzenete ugyanis az volt: nemmel szavazna a demokrata egészségügyi csomagra.

A szövetségi állam egyik szenátori mandátumát a tavaly augusztusban elhunyt Edward Kennedy majdnem 47 éven át birtokolta. Az állam legutoljára 1972-ben szavazott be republikánus politikust a washingtoni szenátusba. A CNN hangsúlyozta: ennek fényében nagyon erős üzenet a republikánus jelölt jelentős arányú győzelme. A demokraták attól tartanak: a republikánus győzelem az előhírnöke lehet annak, hogy a novemberi félidős kongresszusi választásokon a Demokrata Párt jelentős veszteségeket fog elszenvedni.

 Barack Obama telefonon gratulált Scott Brownnak a győzelemhez és kitűnő kampányához, egyben közölte, együtt kíván vele működni "sürgető gazdasági kérdésekben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!