szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren előző nap történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét. A repülőtéri illetékesek beismerték, hogy az ellenőrzés során súlyos hibák történtek, a média ugyanakkor rendkívül veszélyes gondatlanságról beszélt.

A Franz Josef Strauss repülőtéren egy utas hordozható számítógépét átvizsgálva a berendezés robbanóanyag gyanúját észlelte, és azonnal jelzett. A szóban forgó férfi azonban laptopját magához véve elhagyta a biztonsági kordont, és eltűnt a tömegben. A hatóságok - noha videokamerák rögzítették a jelenetet - azóta is bottal ütik a nyomát.

Az ügy kapcsán csütörtökön megdöbbenésének adott hangot Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett. A müncheni repülőtéri hatóságoknak mindenképp le kell vonni a következtetéseket a történtekből - figyelmeztetett a miniszter, és ismételten állást foglalt a testszkennerek bevezetése mellett. Thomas de Maiziere a szóban forgó, az utasokat képletesen meztelenre vetkőztető berendezéseket a biztonság megszilárdítása szempontjából sokat ígérőnek nevezte, utalva arra, hogy bevezetésükről hamarosan döntést kell hozni. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a testszkennereket önkéntes alapon alkalmazzák, de hangoztatta: azon a véleményen van, hogy Európában egységes szabályozásra lenne szükség.

A repülőtéri incidens, illetve a miniszter nyilatkozata után Németországban ismét fellángolt a vita a testszkennerek használatáról. Szakértők szerint ezek ugyan nem oldanak meg mindent, de alkalmazásuk elkerülhetetlenné válik.

Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának vezetője megengedhetetlen ellenőrzési hiányosságokról beszélt. A konzervatív politikus hangsúlyozta: a hatóságoknak azonnal őrizetbe kellett volna venniük a gyanús személyt. Bosbach szerint ilyen mulasztás a jövőben nem történhet meg. Felháborodottan reagált a történtekre a rendőrség szakszervezete is, a németországi repülőtéri biztonsági intézkedések felülvizsgálatát követelve.

A szerda délutáni különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek. Késő este még mindig több ezer utas várakozott a repülőtéren.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a biztonsági hatóságok a laptopot elkobozták, csütörtökre azonban kiderült: a férfi - akinek más csomagja nem volt - távozásakor azt megszerezte az ellenőröktől.

A tartományi, illetve repülőtéri illetékesek csütörtök délutáni sajtóértekezletükön elismerték, hogy súlyos mulasztás történt. Azt viszont nem erősítették meg egyértelműen, hogy az ellenőrző berendezés valóban robbanóanyagot észlelt. Mindezt úgy pontosították, hogy a berendezés olyan anyagot jelzett, ami robbanóanyagra is utalhatott. Mindennek alapján nem tartották kizártnak, hogy hamis riasztás történt.

A videófelvételek alapján a szóban forgó férfiról csupán annyit állapítottak meg, hogy 50 év körüli lehet, és elegáns üzletember benyomását keltette. Értesülések szerint nem német állampolgár volt, korábban ugyanis angolul hallották beszélni. A hatóságok folytatják felkutatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!