szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 10-án munkába állhat az új Európai Bizottság, feltéve, hogy az Európai Parlament február 9-i végszavazásán jóváhagyja José Manuel Barroso leendő biztosainak második, módosított listáját - írja a European Voice.

Február 10-án munkába állhat az új Európai Bizottság, feltéve, hogy az Európai Parlament (EP) február 9-i végszavazásán jóváhagyja José Manuel Barroso leendő biztosainak második, módosított listáját - írja a European Voice. Ezt a menetrendet még jóvá kell hagynia az EP frakcióvezetőinek, akik csütörtökön tanácskoznak majd a kérdésről - teszi hozzá a lap.

Csütörtökre zöld fényt kapott az őt meghallgató európai parlamenti szakbizottságtól mind a 25 EU-biztosjelölt, és már csak az - egyelőre meg nem hallgatott - új bolgár jelölt jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Parlament elé terjesszék szavazásra az új összetételű Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó testületét.

José Manuel Barroso
© AFP

Az új Barroso-bizottság az eredeti tervek szerint feburár 1-jén kezdte volna meg munkáját, de Bulgária jelöltje, Rumjana Zseleva kedden visszalépett a biztosi  jelöléstől.  

Barroso ma találkozik a visszalépett Zseleva helyére lépő új bolgár biztosjelölttel, Krisztalina Georgievával. A bizottság elnöke szerdán azt is közölte, hogy nem tervez változtatást az EU-biztosi tárcák elosztásában annak nyomán, hogy Bulgária új biztost jelölt.

Georgieva - akinek tehát a humanitárius segítségnyújtási portfóliót szánja Barroso - február 3-án jelenik meg meghallgatáson az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága előtt, majd 9-én a parlament plénuma szavaz az EU legfőbb végrehajtó testületéről.

A Strasbourgban zajló plenáris ülésen közben sok képviselő elégedetlenségét hangoztatta amiatt, hogy nem kapta meg időben annak a megállapodásnak a szövegét, amely az Egyesült Államokkal való banki adatcseréről szól, és amelynek elvben február elsején hatályba kellene lépnie. Ezért felmerült, hogy január 27-re vagy 28-ra rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze. Ha ez megtörténik, valamint ezzel egy időben Georgievát hajlandóak "gyorsított eljárással" jóváhagyni, akkor elvben 27-28-ra beilleszthető lenne a plenáris ülés napirendjébe az Európai Bizottságról való szavazás is. Ebben az esetben nem húzódna el a Bizottság megalakítása február 9-ig, miként azt szerdán Buzek még gondolta.

A többi jelölt meghallgatását az előző héten, valamint e hét elején tartották meg, és a szakbizottságok sorra tájékoztatták levélben Jerzy Buzek parlamenti elnököt a meghallgatás eredményéről. Végül a 26 jelölt közül 25 - köztük a magyar Andor László - kapott támogató értékelést. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!