szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A H1N1-járvánnyal kapcsolatos adatokat kér be a nemzeti központoktól az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután az indiai egészségügyi miniszter magyarázatot kért a járványt valótlannak, kitalációnak tartó egyes újsághírekkel kapcsolatban – számolt be a Bloomberg.

H1N1-vakcinák az Egyesült Államokban
© AFP
Kanuru Sujatha Rao a világszervezet igazgatói tanácsának Genfben folyó ülésén vetette fel a kérdést. Bár a miniszter nem részletezte, hogy pontosabban milyen sajtóbeszámolókról van szó, szerinte e híradások hatással voltak az egyes országokban meghozott közegészségügyi intézkedésekre is.

A tárcavezető szerint nem eléggé átláthatóak az egyes országok nemzetközi vakcinagyártókkal kötött szerződéseinek feltételei és egyéb részletei sem.

A miniszter tegnap este kiadott közleménye szerint a WHO a H1N1-járvánnyal kapcsolatban kialakult kételyek eloszlatása érdekében írásban kér tájékoztatást a nemzeti központoktól.

Pánikkampányt gerjesztettek?

Foglalkozik a kérdéssel az Európa Tanács is, amely január 26-ára nyilvános meghallgatást szervez a WHO, európai vakcinagyártók és független egészségügyi szakértők részvételével. Az eseményt, amelyet „A H1N1-járvány kezelése: szükség van-e nagyobb átláthatóságra?” címmel rendeznek meg, több politikus, köztük Wolfgang Wodarg leköszönő szociáldemokrata bizottsági elnök is sürgette. Wodarg egyes újságcikkek szerint korábban a vakcinagyártók által szervezett „pánikkampányról” beszélt, amely piacot teremtett az oltóanyagoknak.    

A WHO korábbi jelentése szerint eddig 175 millió H1N1 vírus elleni oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hatféle vakcinát minősítettek az Európai Unióban – mondta kedden, a WHO igazgatói tanácsának egyhetes genfi ülésének második napján Kökény Mihály, a szervezet végrehajtó tanácsának magyar tagja.

A WHO szerint a járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte minden földrészen várható egy második megbetegedési hullám. A szervezet álláspontja továbbra is az, hogy csak felelős közegészségügyi magatartás vethet gátat egy nagyobb járványnak, amellyel szemben a legjobb védekezés a védőoltás.

WHO: a vártnál gyengébb volt a járvány

A WHO úgy látja, hogy Európában az előre jelzettnél kevesebb áldozatot követelt a járvány, ami a fejlett közegészségügyi helyzetnek köszönhető, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta, és a legveszélyeztetettebbek a terhesek, a légzőszervei betegségben szenvedők és a fiatalok.

A tanácskozáson a résztvevők úgy vélték, a WHO nem reagálta túl a járványveszélyt, a szervezet mindig a szakmai szabályoknak és a nemzetközi egyezményeknek megfelelően járt el.

A hétfőn kezdődött és szombat estig tartó tanácskozáson 46 napirendet tárgyalnak a résztvevő országok küldöttei, így például szó lesz a vérkészítmények biztonságáról, egy új WHO-ajánlás megfogalmazásáról az országok alkoholstratégiájához, de foglalkoznak majd az egészségügyi dolgozók etikus toborzásával is, és a haiti földrengést követő világméretű segélyakció koordinálásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!