szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Peking - külügyi szóvivője útján - visszautasította pénteken az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton csütörtöki felszólítását arra, hogy Kína (más országokkal együtt) szüntesse meg az internet korlátozását, és úgy véli, hogy a kijelentés ártott a két ország kapcsolatainak.

Ma Zhaoxu figyelmeztette az Egyesült Államokat a tények tiszteletére és arra, hogy "fejezze be igazságtalan Kína-ellenes vádaskodását az úgynevezett internet-szabadság hirdetésével". Ma szerint Kínában az internet nyílt, és emlékezetett arra, hogy az internetezők száma elérte a 384 milliót, az országban 3,68 millió weboldal és 180 millió blog működik.

Vita az internet szabadságáról
© AFP
A kínai alkotmány védi az állampolgárok szólásszabadságát és a kínai kormány következetes politikája az, hogy fejleszti az internetet - jelentette ki a szóvivő, mindezt kiegészítve azzal, hogy Kínának sajátos belpolitikai helyzete van, és önálló kulturális hagyományokkal rendelkezik; az internet törvényi és politikai szabályozása pedig összhangban van a világon tapasztalható általános gyakorlattal.

"Befeketítették" Kínát?

A Global Times című lap pénteki számában a Google-ügy kapcsán tapasztalt amerikai politikai megnyilvánulásokat, konkrétan Clinton kemény hangú felszólamlását Amerika kampányának tartja értékeinek kiterjesztésére és más kultúrák "befeketítésére". A Nyugatról érkező - agresszív retorikával megtöltött - információ azok ellen irányul, akik nem akarják őket követni - olvasható az írásban, amelyben "az információ imperializmusaként" jellemzik a Nyugat diktálási szándékát.

"Clinton úgynevezett internetszabadsága az Egyesült Államok által uralt szabadság" - vélekedik Yu Wanli, a Peking Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértője ugyancsak a Global Times cikkében. A világ tizenhárom root szerveréből tíz az Egyesült Államokban van, ami azt jelenti, hogy ezek ellenőrzésével az USA határozhatja meg az internet szabadságát. "Hogyan tudja Clinton garantálni neked a szabadságot, ha hazája rendelkezik a hatalommal ahhoz, hogy kikapcsoljon téged?" - kérdezi Yu.

Csütörtökön a kínai diplomácia megpróbált a Clinton-beszéd elébe menni, és He Yafei külügyminiszter-helyettes jelezte: Peking nem kívánja túlértékelni a Google kiváltotta helyzetet, azt nem szándékozik a kínai-amerikai kapcsolatok részévé emelni. 

A Google volt a szikra

A Google bejelentését, amit a rendszerében elkövetett, kínai területről érkezett azonosítatlan hackertámadásokat követően tett, miszerint keresőjében négy év után nem óhajtja tovább szűrni a tartalmat - Pekingben eddig egy külföldi vállalat üzleti döntéseként kezelték. Azzal, hogy a helyi törvények rá is vonatkoznak.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a The Wall Street Journal pénteki számában úgy nyilatkozott, hogy cége jelenleg a kínai törvények követésével, a szűrt keresési találatok szolgáltatásával tovább működik Kínában, de "viszonylag rövid időn belül" változásokat terveznek ezen a területen. Schmidt kijelentette, hogy szereti a kínai embereket és kínai alkalmazottaikat, az üzleti lehetőséget is, és maradni szeretnének. A vállalat - mint mondta - "párbeszédet folytat" a kormány hatóságaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!