szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz feltételezett terroristát vettek őrizetbe Malajziában, a gyanú szerint kapcsolatban álltak azzal a nigériai férfival, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.

Az őrizetbe vételeket Hishamuddin Hussein maláj belügyminiszter jelentette be. Főként külföldiekről van szó, akik egy nemzetközi terrorhálózathoz kötődnek. Négy szíriai, két nigériai, egy-egy jemeni és jordániai van köztük -  közölte Syed Ibrahim Syed Noh, egy jogvédő csoport vezetője, amely a malajziai belbiztonsági törvény alapján segítséget nyújt fogva tartottaknak. E törvény alapján  meghatározatlan ideig  fogva tarthatják a gyanúsítottakat bírósági tárgyalás nélkül.

Syed Noh elmondta, hogy január 21-én összesen ötven embert, többségükben diákokat vett őrizetbe a rendőrség egy Malajziában élő szíriai egyetemi oktató vallási előadása közben egy Kuala Lumpurhoz közeli házban - köztük a most említett tízet. A többit - az említett nemzetiségeken kívül malájokat, eritreaiakat, valamint egy-egy szaúdit és amerikait - kihallgatásuk  után elengedték. Egyebek közt azt kérdezték tőlük, jártak-e Jemenben, Oroszországban vagy Pakisztánban.

A kormányhoz közel álló New Straits Times napilap szerint külföldi antiterrorista ügynökségek hívták fel a maláj hatóságok figyelmét arra, hogy a gyanúsítottak Malajziában vannak, és kapcsolatban álltak a fiatal nigériai férfival, Umar Farouk Abdulmutallabbal, aki december 25-én robbanóeleggyel próbálta meg - sikertelenül - felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó gépét.

Az újság nem közölte értesülésének forrását. A belügyminiszter sem erősítette meg csütörtökön a cikk tartalmát, és elzárkózott részletek közlése elől, mondván, hogy az sérthetné a nyomozás érdekeit. Annyit mondott, hogy az őrizetesek "súlyos fenyegetést" jelentenek a biztonságra, s őrizetbe vételük külföldi hírszerző ügynökségekkel való együttműködés alapján történt.

"Ez nagyon jó figyelmeztetés volt számunkra, mert a terroristák mozgástere már nem csupán egy ország, hanem az egész világ" - jegyezte meg a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!