szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Göteborg 2013-tól Svédországban másodikként bevezeti a belvárosi behajtási díjat. Stockholmhoz hasonlóan minden egyes gépjárműnek hétköznap 6:30 és 18:29 között díjat kell fizetnie a belvárosi körzet behajtási pontjainál.

A város vezetése a magángépjárművek forgalmának 15 százalékos csökkenését vár a díjfizetés bevezetésétől. Mivel formálisan a díj bevezetése államilag kivetett adónak számít, ezért még a svéd Parlamentnek el kell fogadnia a göteborgi városvezetés határozatát. 

Stockholm 2007-ben népszavazást és egy 7 hónapos kísérleti fázist követően vezette be a kezdetben hevesen vitatott dugódíjnak nevezett behajtási díjat. Hasonló megoldáson, behajtási díj bevezetést készíti elő egyebek között Koppenhága és Helsinki vezetése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!