szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Huszonegy éves és három hónapos börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság szerdán távollétében egy kurd nyelvű napilap igazgatóját, mert úgy találta, hogy az illető a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillái javára végzett propagandatevékenységet.

A délkelet-törökországi Diyarbakir bírósága Özan Kilincet, az Azadiya Welat című lap igazgatóját marasztalta el, mert megállapítása szerint Kilinc tizenkét esetben "terrorista szervezet" javára végzett propagandát, és olyan szervezet nevében követte el e bűncselekményeket, amelynek nem tagja. Kilinc tavaly júniusban cikkeket és fényképeket közölt lapjában a bebörtönzött Abdullah Öcalan PKK-vezetőről, a vádhatóság szerint az írásokban Öcalant dicsőítette.

Az 1994-ben hetilapként alapított, 2006 óta napilapként működő Azadiya Welat ellen a török hatóságok rendszeresen eljárásokat indítanak, és házkutatásokat tartanak a szerkesztőségben, ahol PKK-propagandának minősített anyagokat foglalnak le. Kilinc hivatali elődje, Vedat Kursun jelenleg hasonló vádak alapján kiszabott börtönbüntetését tölti a Bianet emberi jogi szervezet szerint. A PKK 1984-ben fegyveres harcot indított Törökország kurdok lakta keleti és délkeleti részén a régió függetlenségének kivívásáért, de  egy ideje már csak az említett területek (Törökországon belüli) autonómiájáért küzd. Törökország és több más ország terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t. A konfliktus már több mint 45 ezer halálos áldozatot követelt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nyolc évet kapott a terrorizmussal vádolt 15 éves kurd lány

Közel nyolc éves börtönbüntetést kapott Törökországban az a 15 éves kurd lány, akit korábban egy betiltott kurd párt melletti szimpátiatüntetésen tartóztattak le és „terrorista” bűncselekményekkel – többek között a rendőrök kővel való megdobálásával – vádoltak meg.