szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveres katonák megrohamozták az elnöki palotát csütörtökön Niger fővárosában, Niameyben - állították szemtanúk. Névtelenséget kérő tisztviselők szerint államcsíny zajlik a nyugat-afrikai országban.

Az elnöki palota alkalmazásában álló egyik sofőr elmondta: éppen a miniszterek tanácskoztak az épületben, amikor a fegyveresek megjelentek. Szemtanúk géppuskatűz hangját hallották, és füstöt láttak az elnöki palota felett. Az épület köré és a környező utcákra katonákat vezényeltek. Feltehetően Mamadou Tandja elnök is a palotában volt, mivel ő szokott elnökölni a miniszteri tanácskozásokon, de egyelőre nem tudni, mi történt vele az incidens során, tartózkodási helye ismeretlen.

A nigeri kormány eddig nem nyilatkozott az ügyről, és a helyi rádió sem számolt be az elnöki palotánál történtekről.

Az afrikai országban hónapok óta feszült a helyzet, miután augusztusban egy népszavazáson módosították az alkotmányt és három évvel meghosszabbították az országot tíz éve irányító Tandja mandátumát. Az ellenzék ezt alkotmányos államcsínynek minősítette, és bojkottálta az októberi parlamenti választásokat, de Tandja pártja ennek ellenére elsöprő győzelemhez jutott. Tandját korábban 1999-ben és 2004-ben választották elnökké a többnyire sivatagos területű, de uránban gazdag ország államfőjévé. Megbízatása 2009 végén járt volna le, és az alkotmány értelmében nem indulhatott volna újabb mandátumért.

A belpolitikai feszültségek május végén kezdtek felerősödni, amikor Mamadou Tandja feloszlatta a parlamentet, mert az nem volt hajlandó támogatni a népszavazás tervét. Júniusban az államfő rendeletekkel kezdett kormányozni, amihez azonban az alkotmány szerint csak szükségállapot idején lett volna joga. Az alkotmánybíróság nyár elején kimondta, hogy törvénybe ütközik az elnök által szorgalmazott referendum terve az alkotmány módosításáról. Erre reagálva azonban Tandja rendeletet adott ki az alkotmánybíróság tagjainak leváltásáról, és saját embereit helyezte el a testületben.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól.

Az egykori francia gyarmat a világ harmadik legnagyobb urántermelő országa, ennek ellenére a nigeri lakosság jelentős része szegénységben él. Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870

Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált

Nyáron rendeznék meg az Ünnepi Könyvhetet, ősszel a Könyvfesztivált