szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nigerben államcsínnyel hatalomra jutott katonák péntek hajnalban az állami rádióban és televízióban bejelentették: feloszlatják a kormányt és felfüggesztik az ország tavaly elfogadott alkotmányát.

Fegyveres katonák csütörtökön a fővárosban, Niameyben megrohamozták a kormányzat székhelyét, és elhurcolták az országot 1999 óta vezető Mamadou Tandja elnököt. Az államcsínyt végrehajtó, magát a Demokrácia Helyreállításának Legfelsőbb Tanácsának (CSDR) nevező junta, amelynek "elnöke" Salou Djibo századparancsnok, péntekre virradóra a Voix du Sahel (Szahel hangja) rádióban bejelentette: felfüggesztik az  alkotmányt és feloszlatják az alkotmányos intézményeket.

A CSDR kijárási tilalmat rendelt el, lezárta az ország szárazföldi és tengeri határait és nyugalomra szólította fel a lakosságot. Tandja elnököt és kormányának több tagját egy francia diplomáciai forrás szerint a lázadók a palotából egy Niamey mellett lévő laktanyába vitték. Szemtanúk  napközben lövöldözésről számoltak be, főként az elnöki palota környékéről. Az esetleges áldozatokról semmilyen hivatalos adatot nem közöltek, de szemtanúk és egy kórházi illetékes szerint legalább három vagy négy katona meghalt, akiknek a páncélozott járművét aknatalálat érte, több mint tíz társuk pedig megsebesült.

A belpolitikai feszültségek május végén kezdtek felerősödni, amikor Mamadou Tandja feloszlatta a parlamentet, mert az nem volt hajlandó támogatni a népszavazás tervét. Júniusban az államfő rendeletekkel kezdett kormányozni, amihez azonban az alkotmány szerint csak szükségállapot idején lett volna joga. Az alkotmánybíróság nyár elején kimondta, hogy törvénybe ütközik az elnök által szorgalmazott referendum terve az alkotmány módosításáról. Erre reagálva azonban Tandja rendeletet adott ki az alkotmánybíróság tagjainak leváltásáról, és saját embereit helyezte el a testületben. 

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól. Az egykori francia gyarmat a világ harmadik legnagyobb urántermelő országa, ennek ellenére a nigeri lakosság jelentős része szegénységben él. Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Milliók éheznek Nigerben, pár száznak jutott élelem

Tegnap megérkeztek az első segélyszállítmányok a sáskajárás és aszály súlytotta Nigerbe, de a szétosztásra került élelmiszer csupán pár száz éhező anyának és gyermekének volt elég. A segélyszervezetek további szállítmányokkal készülnek javítani a "meglehetősen rosszul tápláltak" helyzetét.

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo