szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok Izrael mellett áll, ha a zsidó állam biztonságáról van szó - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Jeruzsálemben, miután megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Biden újságírók előtt leszögezte: az amerikai-izraeli kapcsolatok sarokköve Washington "teljes és fenntartás nélküli" elkötelezettsége Izrael biztonsága mellett. Az izraeli kormányfővel együtt tartott sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy az Egyesült Államok eltökélt szándéka megakadályozni, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson. Az iráni atomvitával kapcsolatban Netanjahu elmondta, hogy nagyra értékeli az amerikai kormány erőfeszítéseit az Irán elleni szankciók megszigorítása érdekében. "Minél súlyosabbak ezek a büntetőintézkedések, annál valószínűbb, hogy Irán kénytelen lesz dönteni: atomprogramját vagy jövőbeli stabilitását helyezi előbbre" - mondta.

Biden Netanjahuval folytatott tárgyalásán hangsúlyozta: Washington támogatja azokat, akik "hajlandók kockázatokat vállalni a békéért", és biztos abban, hogy Izrael erre készen áll. Az amerikai alelnök előzőleg Simon Peresz izraeli elnökkel találkozott. Megbeszélésük előtt az amerikai politikus arról beszélt, hogy most "igazi lehetőség" kínálkozik a béke megteremtésére az izraeliek és a palesztinok között. Úgy vélekedett, hogy az izraeli és a palesztin nép érdekei inkább egybeesnek, mint különböznek.

Biden örömét fejezte ki amiatt, hogy Izrael és a palesztinok közvetett béketárgyalásokat kezdenek. Hozzátette: reméli, hogy ez a folyamat segítheti eloszlatni az elmúlt években felgyülemlett bizalmatlanságot, és végső soron a közvetlen tárgyalások megkezdését eredményezi majd. A washingtoni Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy megállapodás született a közvetett párbeszédről George Mitchellnek, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának a közreműködésével. Mitchell a következő hetekben Izrael és a palesztin területek között fog ingázni, s közvetít a tárgyalásokban.

Joe Biden személyében Barack Obama hivatalba lépése óta a legmagasabb rangú amerikai politikus látogatott el Izraelbe. Az alelnök szerdán továbbutazik a ciszjordániai Rámalláhba és a palesztin területekre, hogy tárgyaljon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Szalám Fajjád kormányfővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Titkos tárgyalások Pekingben: mit ajánlanak az izraeliek?

Már a kínai fővárosban van egy izraeli delegáció, amely elsősorban azért jött, hogy Pekinget az Irán elleni szankciók mellé állítsa, vagy elérje, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) szükség esetén "legalább" tartózkodjon - értesült az MTI Pekingben.

MTI Világ

Izraelnek dolgozott az egyik Hamász-alapító fia

A Hamász radikális palesztin mozgalom egyik kiemelkedő személyiségének fia éveken át a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálatnak dolgozott, és annak egyik legértékesebb információs forrása volt - értesült a Háárec című izraeli lap.

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

Több száz denevér került elő az edelényi kórház kazánházából

Több száz denevér került elő az edelényi kórház kazánházából

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát