szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel egy hetes csúszásban van a Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjának építése és valamivel többe is kerül majd a tervezettnél, de a szervezők szerint mindennel elkészülnek az expó május 1-jei hivatalos megnyitására. A magyar attrakció, a Gömböc iránt egyre erősebb a kínai érdeklődés. A 2010-es világkiállítás helyszínén jártunk.

A legek expója
A 2008-as nyári olimpia után az idei sanghaji expó is kiváló alkalmat teremt Kínának arra, hogy felhívja a figyelmet az ország utóbbi évek során megváltozott globális szerepére. A minden korábbinál nagyobb világkiállítást egy 5,3 négyzetkilométeres területen rendezik meg a várost átszelő Huangpu folyó két partján, ahol 242 résztvevő épít vagy bérel pavilont. A szervezők naponta hozzávetőleg 400 ezer látogatóra számítanak, összesen pedig 70 millióra, akiknek a döntő többsége a várakozások szerint Kínából érkezik majd. Az expó „Jobb város, jobb élet” mottója utal arra, hogy a hat hónapig tartó rendezvény középpontjában a fenntartható fejlődés, illetve a környezettudatos városfejlesztés áll. A több mint 20 milliós Sanghajban azonban hosszú távú befektetésként kezelik a hozzávetőleg 29 milliárd jüanos fejlesztést, amelynek során megújul a város Bund néven ismert folyóparti sétánya, két újabb metróvonal (a 7-es és a 13-as) épül és elkészül a Hongqiao reptér új nemzetközi terminálja is.

Kínai és magyar zászló is lobog a Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjának felállványozott épületén, amely az expó területének egyik frekventált részén, a C Zónában, a norvég, valamint az európai közös és a karibi térség közös pavilonja közelében áll. A több mint egymilliárd forintból megépülő magyar pavilon átadását eredetileg április 15-re tervezték, de a munka előreláthatólag csak néhány nappal később, április 20-a körül készülhet el teljesen – mondta a hvg.hu-nak Galambos Iván, a magyar expó-részvételt szervező Genexpo 2010 Hungary Kft. ügyvezetője.

Az építkezést korábban a bürokratikus helyi engedélyezés lassította, utóbb pedig egy belső teherhordó szerkezettel kellett megerősíteni az épületet, hogy a tetőszerkezet elbírja a pavilonban a tervek szerint egy zenélő „erdőt” alkotó, függőleges irányban mozgatott több mint 600 fa zenedobozt. A megerősítés Galambos Iván szerint 86 millió forintba került, amely nagyrészt felemésztette a pavilonnal kapcsolatos, nem tervezett kiadásokra félretett 100 millió forintos pénzügyi tartalék keretet. A csúszás ellenére azonban az ügyvezető szerint a pavilon teljesen elkészül majd a világkiállítás május 1-jei megnyitására.

Magyar tervező, kínai kivitelező

Negyvenegy további országhoz hasonlóan Magyarország sem saját pavilont épít, hanem a helyi szervezőktől bérli a május eleje és október vége között álló kiállítási épületet, amelyet saját tervei alapján szab egyéni megjelenésűre. A Genexpo 2010 Hungary projektcégben 20 százalékos részesedéssel kisebbségi tulajdonos a Locomotiv Travel Kft. érdekeltségébe tartozó Expo Trade Rendezvényszervező Kft., míg 80 százalékos résszel többségi tulajdonos a hongkongi bejegyzésű Genexpo 2010 Limited.

E vállalat egyik tulajdonosa a magyar pavilon kínai kivitelezője, az Oriental Expo Services nevű építőipari cég, amely a sanghaji expó több más kiállítási épülete mellett Kína hatalmas, fordított gúla alakú pavilonjában a pekingi szekció kialakításáért is felel. Az Oriental ott jártunkkor egy időben 50-100 kínai munkással dolgozott a magyar pavilonon.

Állványerdő mögött a magyar pavilon - További képekért kattintson!
©

Március végén egyébként még számos más pavilonnál is javában folytak a munkák: a szomszédos norvég kiállítótérnél például a faburkolatot szerelték, illetve – a 2010-es világkiállítás egyik alapgondolatát, a fenntartható, környezetbarát városfejlesztést tükröző – napelem-paneleket erősítették fel a pavilonra. Ukrajna közeli, szintén bérelt pavilonjának könnyűszerkezetes épületéhez látszólag szinte még hozzá sem nyúltak, míg egyes, a külföldi lapok szerint várhatóan igen népszerű pavilonnál – például Nagy-Britannia sündisznóra emlékeztető épületénél – úgy tűnik, hogy már csak az utolsó ecsetvonások vannak hátra.

A brit pavilon kívülről - További képekért kattintson!
©

Központban az óriási Gömböc

Milliárdos magyar megjelenés
A magyar pavilon összesen közel 1,2 milliárd forintos építési költsége mellett az üzemeltetésre további 600 millió, a programokra 500 millió, a kommunikációs feladatokra pedig 300 millió forintot költ az ország – összegezte hazánk expó-részvételének költségeit a hvg.hu-nak Huszty András, a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok mellett a sanghaji világkiállításon való megjelenésért is felelős miniszterelnöki megbízott. „Ázsia és Kína jelentősége nyilvánvaló, ha nem megyünk el a világkiállításra, kihagyunk egy óriási lehetőséget” – mondta Huszty András. „Sokkal többet kellene költenünk, ha a magyar pavilonban várhatóan megforduló 1,5-2 millió látogatót másképp, más módon szeretnénk elérni.”

Magyarország pavilonja – amelynek koncepciója a „harmónia, innováció, vendégszeretet” köré szerveződik – naponta legfeljebb 12 ezer látogatót láthat vendégül, egyszerre 200-250 ember sétálhat a mozgó hangdobozok között. A Lévai Tamás építész tervei alapján megvalósuló tér központi eleme és fő látványossága a Gömböc.

A Domokos Gábor és Várkonyi Péter által megalkotott geometriai forma az első olyan homogén test, amelynek mindössze egy stabil és egy instabil egyensúlyi pontja van – azaz vízszintes felületen a „keljfeljancsihoz” hasonlóan bármilyen kiinduló helyzetből mindig ugyanabba a stabil állapotba tér vissza. A pavilonban 10 kisebb méretű, a látogatók által is kézbe vehető, kipróbálható Gömböc mellett egy 2,5 méter magas, központi Gömböc is helyet kap majd – ennek helyi gyártása már javában zajlik.

A találmány és a pavilon iránt is egyre nagyobb a kínai érdeklődés, a múlt héten Sanghajban megrendezett magyar sajtótájékoztatón több mint 60 helyi újságíró vett részt, számos helyi lap és tévécsatorna is beszámolt már a Gömböc érkezéséről.

Palya Beától az Experidance-ig

A világkiállítás alatt számos magyar programon vehetnek részt a látogatók. Május 9-én az Európai Unió húsz tagállamával közösen hazánk is részt vesz az Európa Parádén, ahol a felvonuló országok bemutatják nemzeti sajátosságaikat. Magyarországot Pécs, Európa Kulturális Fővárosa képviseli: felvonul a Pécsi Székesegyház óriás makettje, a Mecsek néptáncegyüttes, illetve a kulturális világörökség részét képező mohácsi Busójárás is megelevenedik.

Ilyen lesz a magyar pavilon - További látványtervekért kattintson!
©

Augusztus 22-én Magyar Nemzeti Napot tartanak, amelynek szabadtéri koncertjein népzenei együttesek lépnek fel. Este Magyarország „A Zene és a Város” címmel gálaműsort rendez az Expo Center Auditóriumában, ahol többek között fellép Miklósa Erika, Palya Bea, a Modern Art Orchestra, a Szegedi Kortárs Balett és az Experidance is.

Sanghaj központjában két héten keresztül, augusztus 23. és szeptember 5. között Art Forum Hungary elnevezéssel kulturális programsorozat is zajlik majd. A Kortárs Művészeti Múzeum épületében animációs filmbemutatókat tartanak, illetve Robert Capa műveit és a magyar kortárs fotóművészeket bemutató kiállítás is nyílik. A programok között szerepel egy divatkiállítás a sanghaji Fashion Weeken is nagy sikert arató Zoób Kati munkáiból, a magyar kortárs zenét bemutató, interaktív Dóm, illetve a fiatalok művészek által megfestett Gömböcök kiállítása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Magyarország nem vesz részt a japán világkiállításon

Jövőre a japán Aichi városában rendeznek világkiállítást, amelyen Magyarország minden bizonnyal nem vesz részt, mivel a rendezvénynek otthont adó ország sem kereskedelmi, sem turisztikai, sem pedig agrárszempontból nem számít célterületnek.

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt