szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Viktor Janukovics ukrán elnök új parlamenti választások kiírását helyezte kilátásba, ha az alkotmánybíróság kétségbe vonja az új koalíció törvényességét - jelentette be a kijevi államfői hivatal kedden.

Az ukrán parlament a hónap elején hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az egyes pártok parlamenti képviselői kiválhatnak pártjukbólés csatlakozhatnak a kormánykoalícióhoz, amelyben a Viktor Janukovics elnök vezette Régiók Pártja a fő erő. Két kisebb parlamenti párt alkotmánysértőnek nevezte a törvénymódosítást. Az erről szóló keresetüket benyújtották az alkotmánybíróságnak, amely most alakítja ki álláspontját a dokumentumban foglaltakról.

Az államfői hivatal közleménye hangsúlyozza: Janukovics sohasem sérti meg az alkotmányt, és mindig a törvényeknek megfelelően cselekszik. Célja, hogy a társadalom is megszokja azt az új helyzetet, amelyben a hatalom nem sérti meg a törvényeket, és tiszteletben tartja az alkotmányt. A közlemény szerint Janukovics mindig élesen bírálta az előző hatalom alkotmányba ütköző cselekedeteit, és nem engedi meg, hogy ez a gyakorlat folytatódjon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Javított Ukrajna adósbesorolásán az S&P

Visszaemelte Ukrajna adósbesorolását a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" sávból a "B" kategóriába pénteken a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a korábbi magas politikai kockázat mára enyhült.

Gazdaság

Ukrajna le akarja alkudni az orosz gáz árát és fenyegetőzik

Ukrajna szeretné lealkudni az orosz gáz árát, vagyis a jelenlegi ezer köbméterenként 305 dollár helyett 168 dollárért kapni – akárcsak Fehéroroszország. Cserébe kész visszatérni ahhoz az elképzeléshez, hogy Oroszország bevonásával konzorciumot hoz létre a vezetékrendszer üzemeltetésére, ellenkező esetben viszont a gázszállítások fizetésének leállításával fenyegetőzik – írták az orosz lapok hétfőn.

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba