szerző:
hvg.hu

Civilek – köztük a Reuters egyik iraki fotósa és autóvezetője – haltak meg abban a 2007-es bagdadi légitámadásban, amelyről most egy titkos videó felvétel szivárgott ki a Wikileaks.org oldalon - írják brit lapok. A beszámolók szerint az áldozatokról a Pentagon korábban azt állította, hogy felkelők voltak.

A 2007. július 12-i bagdadi támadást megörökítő felvételt a Wikileaks.org szerint a felkelőkre vadászó két Apache helikopter egyikéről rögzítették.

A felvételen hallható, amint a legénység tagjai az előttük zajló utcai jelenetről beszélgetnek, egyikük szerint az utcán látható személyeknél AK-47-es fegyverek és vállról indítható gránátvető van. A legénység egy másik tagja szerint az utcán tüzelni kezdtek – erre a helikopterek egyike is tüzet nyitott az utcán állókra.

A felvételen azonban az látszik, hogy nem kezdődött lövöldözés az utcán, sőt, az sem egyértelmű, hogy volt-e fegyver a megfigyelt személyeknél – írja a Guardian. Látszik viszont kamerájával a 22 éves Namir Noor-Eldeen, a Reuters fotósa, illetve autóvezetője, Szaid Chmagh is. A felvételen látható az is, hogy utóbbi megsérül és egy kisteherautó megpróbálja felvenni, de az amerikai gépekről rájuk is tüzet nyitnak. A járműben két gyerek is ült, ők is megsérültek a golyózáporban.

Az amerikai haderő korábban azt állította, hogy az áldozatok felkelők voltak, később pedig úgy számolt be az esetről, hogy a helikopterek aktív tűzpárbajra reagáltak - írja a Guardian. A Wikileaks.org igazgatója, Julian Assange szerint a felvétel azt bizonyítja, hogy mindkét állítás hamis – teszi hozzá a lap.

A Pentagon ellenőrzi a felvétel forrását, illetve azt, hol és mikor készült – írja a Times Online egy, az amerikai hadsereg által kiadott közleményre hivatkozva. A Reuters nem tudta megerősíteni, hogy munkatársai halála látható a felvételen – teszi hozzá a lap. Az AP és a Reuters által név nélkül idézett amerikai katonai tisztségviselők megerősítették, hogy a felvétel valódi.

A Guardian szerint a Pentagon egy korábbi jelentésében nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősítette a Wikileaks.org oldalt, amely több esetben tett már közzé kiszivárogtatott katonai információkat az iraki és afganisztáni hadműveletekről és stratégiákról.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Autóbombás merényletet követtek el Irakban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása következtében legkevesebb három személy – két iráni és egy iraki zarándok – életét vesztette, 54 ember – köztük három iraki rendőr – pedig megsebesült szombaton Irakban, a parlamenti választások előtt egy nappal, az ország déli részén fekvő síita szent városban, Nedzsefben – közölte a rendőrség és kórházi források.

MTI Világ

Választási csalással vádolják a iraki kormányfő koalícióját

A voksolás és a szavazatszámlás során tapasztalt "kétségbevonhatatlan csalások" miatt panaszt nyújtott be pénteken az Ijád Allávi vezette síita világi választási blokk, amely a részleges iraki parlamenti választási eredmények szerint fej-fej mellett áll a távozó miniszterelnök, Núri al-Máliki vezette koalícióval.

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Orbán is kapott mikuláscsomagot

Orbán is kapott mikuláscsomagot