szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú viták után Kína és Nepál megegyezésre jutott abban a kérdésben, hogy hivatalosan milyen magas a két ország határán magasodó Mount Everest. A korábbi kínai álláspont szerint a világ legmagasabb hegycsúcsát fedő, 4 méter vastag hóréteg nem számít bele a teljes magasságba.

A katmandui megállapodás eredményeképpen Kína most végül elfogadta a nepáli álláspontot, amely szerint a Mount Everest hivatalos magassága – beleértve az azt fedő hóréteget is – 8844 méter. Nepál ugyanakkor elismerte, hogy a hegy sziklamagassága ennél 4 méterrel kisebb – írja a BBC.

Bár Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953-as sikere óta a csúcsot több ezren meghódították már, a hegy pontos magasságáról azóta vitáznak, mióta 1856-ban megtörténtek az első mérések. A ma széles körben elfogadott 8848 méteres magasságot először egy indiai vizsgálat állapította meg 1955-ben – ez pedig a hóréteggel együtt mérte meg a hegyet.

A geológusok szerint azonban mind Kína, mind pedig Nepál tévedhet a Mount Everest tényleges magasságával kapcsolatban. Az ugyanis egyre magasabb lesz, ahogy India a kontinentális lemezek elmozdulásával fokozatosan begyűrődik Kína és Nepál alá.

Egy amerikai kutatócsoport, amely 1999 májusában GPS-technológiával mérte meg a hegy magasságát, arra az eredményre jutott, hogy a Mount Everest 8850 méteres. Azóta ezt az adatot használja az USA Nemzeti Földrajzi Társasága, ám Nepál hivatalosan nem fogadta el a mérés eredményét.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Magyar nő a Mount Everest csúcsán

Első magyar nőként Ugyan Anita feljutott a Mount Everest csúcsára; a hegymászónőnek a világ legmagasabb hegycsúcsa már a negyedik nyolcezer méter feletti sikere volt.

MTI Sport

Rekordkísérlet a Mount Everest "halálzónájában"

Három nepáli fivér huszonnégy órát kíván eltölteni a Mount Everest halálzónának nevezett övezetében, s ez új világcsúcs lenne - jelentette a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

MTI/hvg.hu Sport

Mount Everest - tragédiák a csúcstámadás után

A Mount Everestről lejönni nem gyerekjáték: a 212 hegymászó közül, akik életüket vesztették a Föld legmagasabb hegyének megmászása közben, legtöbben a visszafelé vezető úton haltak meg, méghozzá 8000 méteres magasság felett - állapították meg a Massachusetts General Hospital kutatói, akik első ízben elemezték az expedíciók során bekövetkezett halálesetek okait.

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején