szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kurmanbek Bakijev, Kirgizisztán hatalomból elmozdított elnöke független bizottság felállítását kéri a nemzetközi közösségtől a múlt heti hatalomátvétel körülményeinek kivizsgálására.

Bakijev saját szülőfalujában nyilatkozott erről rokonai és újságírók előtt. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy Bakijev ismeretlen helyen tartózkodik az ország déli részén. A gazeta.ru orosz hírportál azt írja, hogy miközben a kirgiz hatóságok a múlt szerda óta halálra keresik az elűzött elnököt, ő saját szülőfalujában, a Dzsalálábád melletti Tejit faluban van.

Az elűzött elnök azt mondja, hogy az országában lezajlott április 7-i eseményekre úgy tekint, mint "sok emberi áldozattal járó fegyveres hatalomátvételre". A politikus azt javasolja a nemzetközi közösségnek, hogy küldjön az országba független bizottságot, amely kivizsgálná a múlt heti eseményeket.

"Ha úgy dönt (a testület), hogy vétkes vagyok, akkor készen állok arra, hogy felelősséget vállaljak" - mondja Bakijev. Az elnök ismét arra kérte az ENSZ-t, hogy békefenntartókat vezényeljen az országba, mivel nagyon sokan jutottak hozzá fegyverekhez. Bakijev elvetette azt, hogy erő alkalmazásával visszavegye a hatalmat. "Nem vagyok a fegyveres hatalomátvétel híve" - mondja az elnök. 

A gazeta.ru azt írja, hogy rácáfolt a félelmekre, Bakijev az elmúlt öt napban mégsem toborzott "felkelőket", s úgy tűnik, senki se akarja őt "rohammal kézre keríteni". Ezzel szemben Almaz Atambajev, az átmeneti kormány alelnöke azt mondta, hogy a hatóságok különleges akciót indítanak Bakijev elfogására. Atambajev szerint Bakijev "élő pajzzsal" védi magát, de a hatósági akciónak remélhetőleg nem lesznek polgári áldozatai. 

Bakijev megismételte, hogy kész tárgyalni az átmeneti kormánnyal. Egyes hírügynökségi beszámolók szerint az elnök több ezer híve előtt szólalt fel a dél-kirgizisztáni településen, és ismét arra figyelmeztetett, hogy vérengzéshez vezetne, ha a hatóságok megpróbálnák elfogni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nincs magyar áldozat a kirgiz fővárosban

A kirgiz fővárosban kitört zavargások halottai és sebesültjei között nincsenek magyar állampolgárok - közölte pénteken Magyarország biskeki tiszteletbeli konzuljának munkatársa a hivatalos adatok alapján.

MTI Világ

Kirgizisztán: a megbuktatott elnök kiürítette az államkincstárt

A megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev és rokonai menekülésük előtt kiürítették az államkincstárt, így pénz hiányában az átmeneti kormány a bankszámlák befagyasztására kényszerült - közölte Roza Otunbajeva ideiglenes kormányfő kabinetfőnöke.

MTI Világ

Újabb lövöldözések a kirgiz fővárosban

A kirgiz rendőrség és a hadsereg mellett az átmeneti kormány által szervezett önkéntes csoportok vigyázzák a rendet a fővárosban, Biskekben, és péntekre virradó éjjel fel kellet lépniük több fosztogatóval szemben - közölte a belügyminisztérium szóvivője. Szórványos lövöldözés volt hallható csütörtök este óta a fővárosban, de a szóvivő közlése szerint halálos áldozatot ezek nem követeltek, hatan viszont megsérültek.

MTI Világ

Kirgizisztán: bíróság elé akarják állítani a bukott elnököt

A kirgiz átmeneti kormány fontolóra vette Kurmanbek Bakijev megbuktatott elnök őrizetbe vételét és bíróság elé állítását a zavargások során történt 81 haláleset miatt - közölte egy interjúban az ideiglenes kormány feje, Roza Otunbajeva vasárnap.

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik