szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Április 22-én ünnepélyes kulcsátadásra készül a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja, és másnap megkezdi próbaüzemelését - közölte a Sanghajban tartózkodó Huszty András miniszterelnöki megbízott.

Mint mondta, még apróbb technikai korrekciókra, utolsó simításokra van szükségük, így például a pavilon szerves részét képező díszítő és funkcionális elemeknek a végső beállítását most végzik. Az expó területére egyébként napközben már nem lehet teherautóval behajtani, és ezért másutt is éjjel-nappal dolgoznak. A hátralévő idő rövidsége ellenére a pavilonok jó része még nincs kész.

Az épülő magyar pavilon márciusban - Galéria
©

Huszty András arra a kérdésre, hogy a május elsejei megnyitóra érkezik-e Magyarországról állami vezető, kormánytag, azt válaszolta, hogy az európai országok többségéhez hasonlóan az ünnepségen hazáját a nagykövet, a főkonzul és ő mint kormánybiztos fogja képviselni. Más értesülések szerint az expó magyar napjára, augusztus 22-re magas szintű állami vezető kiutazására lehet számítani. 

A miniszterelnöki megbízott még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden a világkiállítás kínai főbiztosának helyettesénél járt és bejelente, hogy a magyar kormány támogatásával az expó magyar szekciójának vezetése úgy döntött, hogy - a csinghaji földrengés miatt szenvedőkkel együtt érezve - felajánlja ötven, a katasztrófa által sújtott területen élő gyermek utaztatását a világkiállításra. A magyar pavilon - az expó költségvetéséből - három napon át gondoskodna vendégeinek programjáról és ellátásról. A kezdeményezéshez csatlakozott a pavilont építő kínai Oriental Expo vállalat is.

Próbanapot tartottak a világkiállításon
©

Sanghajban kedden tartották az expó első próbanapját, amikor mintegy 200 ezer embert engedtek be a világkiállítás területére. A szervezők korábban elmondták, az infrastruktúra teljes üzemének ellenőrzését szolgáló tesztre a tömeg nyomása alatt azért van szükség, hogy a tíz nap múlva nyitó expón a lehető legkisebb fennakadásokkal tudják a látogatókat fogadni. Május elsejéig még öt ilyen próbanapot tartanak. A hat hónapig nyitva tartó világkiállítást átlagosan várhatóan napi 400 ezer látogató keresi majd fel.

Sok az érdeklődő
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Monitor

Sanghaji expó-előkészületek

Rohamléptekben folyik az építkezés a fél év múlva nyíló sanghaji világkiállítás területén – írja a helyszínen járt tudósítónk.

MTI Világ

Szigorítják a pekingi, sanghaji metró ellenőrzését

A moszkvai metróban elkövetett öngyilkos merényleteket követően Peking megerősítette a város metróhálózatának biztonsági ellenőrzését, a világkiállításra készülő Sanghajban pedig már ezrek felügyelik a földalatti vasút rendjét - tájékoztattak helyi, városi illetékesek.

hvg.hu Világ

Magyar expó-hajrá Sanghajban

Közel egy hetes csúszásban van a Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjának építése és valamivel többe is kerül majd a tervezettnél, de a szervezők szerint mindennel elkészülnek az expó május 1-jei hivatalos megnyitására. A magyar attrakció, a Gömböc iránt egyre erősebb a kínai érdeklődés. A 2010-es világkiállítás helyszínén jártunk.