szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinte azonos időben több autóba rejtett bomba robbant az iraki fővárosban, a merényletsoroszatnak legalább 56 halálos áldozata van.

Bagdad síita városnegyedében legkevesebb 56-an vesztették életüket és több mint 110-an megsérültek, amikor több, autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel. Egy család hét tagja halt meg egy másik merényletben, a Bagdadtól 80 kilométerre nyugatra fekvő Halidíja városban. Ott hat, útszélén elhelyezett pokolgép robbant a belügyi apparátusban dolgozók otthona közelében.

A főváros különféle negyedeiben hét merénylet történt, főként síita mecsetek és egy piac közelében - jelentette egy belügyi forrás. Kászem al-Muszávi dandártábornok, bagdadi biztonsági szóvivő szerint a síita többségű lakónegyedekben az imádkozókat célozták meg, "az al-Kaidát ért veszteségek megbosszúlásaként". "Számolunk az ilyen jellegű terrorista merényletek folytatódásával" - fűzte hozzá.

Az elmúlt vasárnap az iraki és amerikai katonaság közös akcióban megölte az al-Kaida iraki főnökét, Abu Ajjub al-Maszrit és a vele szövetséges Irak Iszlám Állam feltételezett vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit. Pénteken három pokolgép legalább 21 embert megölt és számosat megsebesített Szadr Város nyomornegyedében. Egy másik bomba legalább 11 ember életét oltotta ki és 17-et megsebesített egy síita mecset közelében al-Amín körzetben, délkeletre Bagdadtól.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Szállodákat szemeltek ki a bagdadi robbantók

Három igen erős robbantás történt Bagdadban, egy nagy szállodáknak helyet adó belvárosi övezetben, nem messze a kormányzati negyedtől. A rendőrség szerint 36-an életüket vesztették, mintegy 70-en megsebesültek.

HVG Hét nap

Bagdadi vérfürdő

Kedden 112 életet követelt Bagdadban öt, kormányépületekhez közeli, zsúfolt helyeken végrehajtott öngyilkos és...

MTI Világ

Robbanássorozat Bagdadban: legalább 34 halott

Legkevesebb 34 ember halt meg és több mint százan megsebesültek kedden az iraki főváros több negyedében elkövetett robbantássorozatban - közölték rendőrségi és kórházi illetékesek.

MTI Világ

Bagdadban dőlhet el az iraki választások eredménye

Irak síita többségű tartományaiban valószínűleg a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Szövetség a Jogállamért, a szunnita területeken pedig Ijád Allávi Iraki Blokkja szerzett többséget a vasárnapi választáson - közölték helyi tisztségviselők.