szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szavazatlavinával vette be a kormányt a jobboldal címmel közölt budapesti keltezésű kommentárt a parlamenti választásokról hétfőn a La Stampa.

A torinói napilap tudósítója szerint a magyarok arról határoztak, hogy "döntő többséget ajándékoznak-e a jövendőbeli miniszterelnök Orbán Viktornak, amely lehetővé teszi számára az alkotmánymódosítást". A szocialisták nem tudták megmozgatni, ami szavazótáborukból megmaradt. Orbán módosíthatja az alkotmányt, a választási és a médiatörvényt, csökkentheti a helyi közigazgatást és a képviselők számát is.

"Olyan lehetőség, amellyel Magyarország modern történelmében senki sem bírt". A Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az EU segítségére emlékeztetve a La Stampa a gazdasági válságtól leginkább sújtott országok egyikének nevezte Magyarországot. Orbán egymillió új munkahelyet ígért és a gazdaság újraindítását, "de adócsökkentési ígérete ütközhet azzal a szigorúsággal, amely a magyar gazdaság megmentésének feltétele volt."

A konzervatívok nagy győzelme, a szélsőjobboldali Jobbik áttörése címmel írt a nápolyi Il Mattino. A varsói tudósító, Jan Bernas jegyezte cikk az ellenzék támogatását sem igénylő alkotmánymódosítás lehetőségét emelte ki, hozzátéve: a választások igazi győztese a Jobbik. Ennek sikere "bizonyos szempontból aggasztó, és 1944-re emlékeztet, amikor a nácibarát nyilas kormány 30 ezer zsidót deportált a haláltáborokba". A cikkíró úgy látja: nyolc év kormányzás után a szocialisták összetörve kerültek ki a szavazásból. A Fidesz abszolút parlamenti többségének "a szükséges politikai stabilitást kellene biztosítani az ország gazdasági fellendítését szolgáló alapvető törvények elfogadásával". 

A baloldali kormánytól örökölt helyzet katasztrofális - emlékeztetett az Il Mattino. A Magyarországtól követelt szociális és költségvetési áldozatokkal magyarázva a Jobbik sikerét, a lap hozzátette: "Érthető, hogy a mérsékelt jobboldali Fidesz által megszerzett abszolút parlamenti többség megnyugtatja Brüsszelt Vona ultra-nacionalista és antiszemita pártjával való koalíciós kormány lehetőségével szemben."

Budapesten is a jobboldal győzött címmel összegezte a választások eredményét a kormányközeli Il Giornale. A Silvio Berlusconi fivére birtokolta napilap kiemelte: Orbán Viktor egyedül, más pártok nélkül valósíthatja meg az összes általa bejelentett alkotmányos reformot. Az Il Giornale történelminek nevezte a Jobbik parlamentbe való bejutását, és nagy vesztesnek az MSZP-t. 

A konzervatív Fidesz kezében levő "rendkívüli hatalomról" írt Kétharmados többség a konzervatívoknak című tudósításában a La Repubblica. A baloldali napilap felsorolta az Orbán Viktor ígérte változásokat, amelyeket a szocialisták "hiába neveztek a társadalom feletti teljes kontroll tervének". A La Repubblica megemlíti: Orbán és jelöltjei a választási kampányban új törvényt ígértek a közszolgálati televízió feletti felügyeletre, a választási törvény megváltoztatását, kettős állampolgárságot a külföldi magyaroknak, és létszámcsökkentést a helyi közigazgatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A kétharmados győzelem visszhangja - külföldi kommentárok

A Fidesz történelmi győzelmet aratott az országgyűlési választásokon: demokratikus szavazáson még soha nem ért el ilyen arányú diadalt politikai párt Magyarországon - emelte ki vasárnap esti beszámolójában a francia hírügynökség.

MTI Világ

Le Figaro: Orbán visszakaphatja trónját és koronáját

Orbán Viktorról közöltek portrét hétfőn a francia lapok: a baloldali Libération szerint a magyar populista jobboldal ingatag, de kitartó vezetője nyolc évi ellenzékiség után diadalmasan tért vissza és elsöprő győzelmet aratott pártjával, míg a konzervatív Le Figaro Orbán Viktor, uralkodó magyar címmel mutatta be egy teljes oldalon a Fidesz elnökét.

MTI Világ

New York Times: a Jobbik nemzetközi megvetés tárgya lett

Az új magyar kormány számára a szilárd többség azt jelenti, hogy nem kell majd tárgyalnia a Jobbikkal és megkísérelheti csökkenteni annak befolyását - írta egy elemzőt idézve a hétfői New York Times azzal kapcsolatban, hogy a jobbközép párt kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett