szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Módosítják az állami jelképekről szóló törvényt Szlovákiában; a miniszterelnök javaslatát a kormány már jóvá is hagyta, és az gyorsított eljárásban kedden a parlament elé kerül - közölték a kormány ülése után hétfőn Pozsonyban.

Helyi megfigyelők szerint ez a legnagyobb valószínűséggel azt jelenti, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által javasolt hazafiassági törvény, amely szintén kedden kerül a honatyák elé, meg fog bukni a parlamentben. Robert Fico javaslata szerint a iskolákban minden osztályban a jövőben elhelyeznék az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. Az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helységekben is el kell helyezni, amelyekben ülést tartanak a különböző szintű önkormányzatok.

A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt kell eljátszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik fel majd a himnusz. A hazafiassági törvény szerint azonban minden hét elején el kellene játszani.

A parlament által elfogadott hazafiassági törvényt Ivan Gasparovic államfő megvétózta és visszaadta a parlamentnek, amely kedden tűzi újra napirendre. Gasparovic azt mondta: semmi kifogása a jogszabály ellen, de nem tartja jónak, hogy az április elsején lépjen életbe. Szerinte a megfelelő dátum szeptember elsején lenne. Az államfői vétó felülvizsgálatához a 150 tagú testületben 76 szavazatra van szükség.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításait a kormány szintén szeptember elsején léptetné életbe. A hazafiassági törvénytől eltérően az állami alkalmazottakat az állami jelképekről szóló módosított jogszabály nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. Kiesett a himnusz kötelező eljátszása minden sportesemény előtt; csak a fontos sportesemények előtt lesz kötelező. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül - fél tizenkettő és fél egy között - le kell játszani a himnuszt.

A pozsonyi diákok egy korábbi bejelentés szerint kedden tüntetést tartanak a parlament épülete előtt a hazafiassági törvény ellen. A tüntetés délután négykor kezdődik, de a szervezők már reggel kilenctől a parlament elé várják az aktivistákat. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) felszólította a magyar diákokat és a szülőket, hogy támogassák a tiltakozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Die Presse a szlovák hazafiassági törvényről

Phenjan a Duna mentén címmel közölt kommentárt a Die Presse című osztrák napilap pénteken a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről, a sztálinista Észak-Koreára utalva.

MTI Világ

Sme-vélemény: a hazafiassági törvény támadás a magyarok ellen

Egy cseh publicista szerint a hazafiassági törvény, akárcsak az államnyelvtörvény módosítása, semmit sem javít a szlovákok és a magyarok között Dél-Szlovákiában fennálló viszonyokon, mert mindkét jogszabály nem más, mint szándékos rosszindulatú támadás a magyarok ellen.

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Így gyorsul a 740 lóerős Audi Q8 – videó

Így gyorsul a 740 lóerős Audi Q8 – videó