szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nehéz örökség vár Mesterházy Attilára, a négy évvel ezelőtt még sugárzó győztes MSZP ma kormányzásának romhalmaza előtt áll - írta kedden elemzésében a Die Presse című osztrák lap.

A "megsemmisítő" választási vereség oka a "csődtömeg", amit a szocialisták nyolc év kormányzás után hátrahagynak. Nem csak reformtörekvéseikben vallottak kudarcot, de jelentős részük volt abban is, hogy az ország a gazdasági válságban az államcsőd szélére jutott - írta a konzervatív napilap tudósítója.

"Sok választó az évek óta tartó 'erkölcsi válságért' is a szocialistákat teszi felelőssé" - írta. A bírálat középpontjában Gyurcsány Ferenc áll. Még ma is sok magyar fülében visszhangzanak szavai: "az elmúlt másfél, két évben hazudtunk" - idézte a Die Presse a volt miniszterelnök balatonőszödi beszédét, fordulópontnak minősítve azt a magyar belpolitikai életben. Akkor kezdődött a szocialisták hanyatlása, és létrejött egy mérgező politikai légkör, amely táptalajt jelentett két, a fennálló berendezkedéssel szembeforduló pártnak, a "szélsőjobboldali" Jobbiknak és a zöld Lehet Más a Politikának.

Az MSZP-t számos korrupciós ügy is megrendítette, emellett a kommunista állampárt utódaként sokak számára még mindig "a kommunizmus szagát" hordozza magán. Tekintettel a politikai romhalmazra, amely előtt az MSZP áll, megkerülhetetlen a politikai újrakezdés. A változások első jelei már a választás éjszakáján megmutatkoztak, Lendvai Ildikó pártelnök lemondásával. Utóda előreláthatóan Mesterházy Attila lesz. Mesterházy az utóbbi hónapokban megerősítette ugyan a helyzetét a párton belül, de nem mondható, hogy mindenki egyetért vele - írta a lap.

Mesterházynak mindenekelőtt Gyurcsány Ferenc táborából kell erős ellenszéllel számolnia. Az MSZP-ben egykor a remény letéteményeseként ünnepelt politikusnak kudarcai ellenére még mindig számos követője van a pártban, és rendkívül népszerű a baloldali választók körében. Egyes megfigyelők azt is tudni vélik, Gyurcsány a háttérben a kezdetektől azon munkálkodott, hogy visszatérhessen a párt élére. Ha van valami igazság ebben a szóbeszédben, akkor nem kizárt a Mesterházy és Gyurcsány közötti "testvérháború", sőt az MSZP szakadása sem - zárta elemzését a Die Presse.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

WSJE: kemény hangon beszél Orbán az adósságról

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése