szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke nyíltan tagadta egy szerb lapnak adott nyilatkozatában, hogy népirtás történt volna a kelet-boszniai Srebrenicában.

Valójában 3500 áldozat volt, a hivatalosan megállapított 8000 helyett - idézte kedden Dodikot a Novosti című belgrádi napilap. "Nem fogadhatjuk el, és soha nem is fogjuk elfogadni, hogy az esetet népirtásnak minősítsék" - szögezte le a kormányfő. Azt állította, bizonyítéka van arra, hogy a halálos áldozatok listáján szereplő emberek közül "több mint 500 még életben van". További 250 felételezett áldozatot nem is Srebrenicában öltek meg - folytatta Dodik. A srebrenicai áldozatok hozzátartozóit még ma is az emlékhely temetőjében temetik el, és úgy állítják be, mintha ők is a mészárlás során vesztették volna életüket - tette hozzá.

A hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást, amelyet a II. világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb háborús bűntettként tartanak számon. A boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában, a srebrenicai ENSZ-protektorátus elfoglalása után becslések szerint mintegy 8000 muszlim férfit és fiút ölt meg. A fő felelős, Ratko Mladics akkori boszniai szerb főparancsnok még ma is bujkál az igazságszolgáltatás elől.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetői idén április 19-én közölték, hogy felülvizsgálják a Srebrenicában meggyilkoltak mintegy 7800 fős listáját, amelyet szerintünk 2004-ben a nemzetközi közösség "nyomása alatt" állítottak össze. "Célunk nem a bűncselekmény megkérdőjelezése. Egy ember meggyilkolása is sok" - hangsúlyozta akkor Milorad Dodik kormányfő.

Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze kedden tesz látogatást a Srebrencia közelében fekvő Potocari emlékhelyen. A srebrenciai mészárlás ellentétes érzelmeket vált ki Szerbiában is. Április 26-án a Press című újság egy reprezentatív felmérés eredményét ismertetve arról számolt be, hogy a szerbek mindössze harmada, 33 százaléka támogatja parlamentjük bocsánatkérését a srebrenicai vérengzésért. Emellett a megkérdezettek 57 százalékos többsége ellenezte, hogy elfogják és a hágai Nemzetközi Törvényszéknek átadják a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, Ratko Mladicsot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bocsánatot kért Srebrenica miatt a szerb parlament

A szerb parlament szerda hajnalban nyilatkozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást. A szűk többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésüket és bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatok családjának.

MTI Világ

Másodfokú ítélet: nem büntethető az ENSZ a srebrenicai hibákért

Másodfokon is elutasította a holland bíróság a második világháború utáni legborzalmasabb európai mészárlásban, a boszniai Srebrenicában 1995-ben meggyilkoltak hozzátartozóinak azon keresetét, hogy állapítsák meg az ENSZ és a holland állam felelősségét az akkoriban nemzetközi védelem alatt álló városban történtekért.

MTI Világ

Életfogytilaglan a srebrenicai mészárlás miatt

Életfogytiglani börtönbüntetést kért hétfőn a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) ügyésze hét volt szerb tisztre, a srebrenicai mészárlásban - a második világháború óta a legvéresebb európai tömeggyilkosságban - való részvételük miatt.

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt