szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz elsöprő választási győzelme elsősorban Magyarország számára jelent veszélyt, és csak ez után a Magyarországgal szomszédos országok számára - ezt a véleményt fogalmazta meg szerdán Kolozsváron Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap főszerkesztője.

 A Szolidaritás egykori vezető egyénisége a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tart szerdán előadást. Az ezt megelőző sajtótájékoztatón Michnik kifejtette, hogy a nacionalista témakörben számos újabb konfliktus alakulhat ki Magyarország és Szlovákia között, és Orbán győzelme nagyon bonyolulttá teheti Kelet-Közép-Európa helyzetét. 

Az Agerpres és a Mediafax román hírügynökségek által idézett Michnik szerint Magyarország számára az jelenti a veszélyt, hogy bekerült a parlamentbe a fasiszta nézeteket támogató Jobbik, amely folyamatosan nyomást gyakorol majd a kormányra. Ráadásul a gazdasági helyzet is nehéz, a belső feszültségek levezetése érdekében általában a politikusok "külső feszültségeket" szoktak gerjeszteni - mondta Michnik. Az újságíró szerint így nagyon könnyen keletkezhetnek újabb szlovák-magyar konfliktusok, hiszen Szlovákiában is létezik egy politikai erő, amely - mint fogalmaz - hajlamos kijátszani a nacionalista kártyát. 

A Szolidaritás egykori vezető egyénisége kijelentette: huszonegy éve ismeri Orbán Viktort, végigkövette pályafutását, és megállapította, hogy míg Orbán kezdetben baloldali liberális volt, ma már jobboldali nacionalista. Michnik szerint Orbán nacionalizmusa abból áll, hogy nem hajlandó meghallgatni ellenfelei véleményét. Michnik szerint Orbán továbbra is Trianonra tekint vissza, de hátrafele fordított tekintettel könnyen meg lehet botlani bármely kőben - mondta Michnik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

WSJE: kemény hangon beszél Orbán az adósságról

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Török Gábor: Matematikai értelemben az ellenzéki összefogás működik

Török Gábor: Matematikai értelemben az ellenzéki összefogás működik