szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazafiassági törvényt elutasította, az állami jelképekről szóló, módosított törvényt viszont elfogadta a pozsonyi parlament kedden. Robert Fico kormányfő javaslatára a most elfogadott jogszabályba beépítették a Ján Slota pártja által javasolt, sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, a honatyák elutasították. Az ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben. A pozsonyi Új Szó, amely Fico "elorozta" Slota hazafiassági törvényét címmel számolt be a szavazásról, azt írta, hogy Slotáék jogszabálya nemcsak a szlovákiai magyarok, hanem a szlovák közvélemény nemtetszését is kiváltotta. Elemzők szerint Fico az ellenállás miatt kérte az államfőt, hogy a jogszabályt ne írja alá, pedig azt márciusban a parlamentben még az ő pártja is támogatta - írta a lap.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a kormány; kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta meg és hozott döntést róla. A 150 tagú testületben a jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós honatya szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. A hazafiassági törvényt ezúttal csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott. Slota keddi sajtóértekezletén élesen bírálta az államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, és az így újbóli szavazásra visszakerült a parlamentbe. Slota szerint Fico és Gasparovic megegyezett egymással. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.

A most módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni. A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kell majd játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellett volna játszani. Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején léptnek életbe, Gasparovic aláírását formalitásnak lehet tekinteni. A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának" minősítette. Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő.  A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sme-vélemény: a hazafiassági törvény támadás a magyarok ellen

Egy cseh publicista szerint a hazafiassági törvény, akárcsak az államnyelvtörvény módosítása, semmit sem javít a szlovákok és a magyarok között Dél-Szlovákiában fennálló viszonyokon, mert mindkét jogszabály nem más, mint szándékos rosszindulatú támadás a magyarok ellen.

MTI Világ

A Die Presse a szlovák hazafiassági törvényről

Phenjan a Duna mentén címmel közölt kommentárt a Die Presse című osztrák napilap pénteken a szlovák parlamentben elfogadott hazafiassági törvényről, a sztálinista Észak-Koreára utalva.

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa