szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai parti őrség úgy döntött, hogy részben elégeti a Mexikói-öbölben úszó olajfoltot, amely azzal fenyeget, hogy napokon belül eléri Louisiana állam partjait - jelentette szerdán a CBS News hírcsatorna.

A „kontrollált égetés” során a vízfelszínen speciális, tűzálló eszközökkel összegyűjtött olajat gyújtanák meg. Környezetvédelmi szakértők szerint – bár a tűz mérgező füstje káros lehet a környezetre – a területen élő állatok könnyebben el tudnák kerülni a lángoló területet, mint a felszínen úszó olajréteget. A módszert más esetekben már többször kipróbálták, és az eddigi tapasztalatok szerint az összegyűjtött olaj 50-95 százalékát sikerült így elégetni – mondta a BBC-nek Mary Landry, a parti őrség mentési munkálatokkal megbízott ellentengernagya.

Az USA partjai és az olajfolt (jobbra)
©

Naponta mintegy 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe az április 20-án felrobbant, majd április 22-én elsüllyedt Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró állomás olajkútjából. A Mexikói-öböl felszínén mostanra egy 970 kilométeres kerületű olajfolt alakult ki, amely az amerikai történelem legnagyobb olajfoltja lehet, ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni.

A szennyeződés felgyújtása azután került szóba, hogy az eddig bevetett vagy csak tervezett módszerekkel akár hónapokig is tarthat a louisianai partok felé sodródó, egyre nagyobb folt megszüntetése. Korábban tenger alatti járművek segítségével próbálták elzárni a szivárgó olajkutat, a fúrótornyot korábban működtető British Petroleum (BP) pedig többek között egy tenger alatti kupolával vagy boltozattal fékezte volna meg az olajszivárgást.  Mary Landry közölte: egyelőre nem jártak sikerrel a BP erőfeszítései.

Hajók dolgoznak az olajfolt peremén
©

A BP kedden közölte: csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, illetve az olajnyomás csökkentésére. A cég szóvivője szerint ez a 100 millió dolláros művelet - amelyet egy közeli kútról végeznek el - akár három hónapot is igénybe vehet. Szakértők elmondták: ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe. Az olajfolt jelenleg 32 kilométerre van a partoktól, de a változó széliránynak köszönhetően szombat előtt nem érheti el a szárazföldet – írta a BBC. Most 49 speciális tisztító hajó dolgozik a szennyeződés összegyűjtésén. Hétfőn evakuálták egy közeli fúrótorony munkásait, mert a folt túlzottan megközelítette a kitermelési platformot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Súlyos olajszennyeződést okozhat az elsüllyedt fúrótorony

Fennáll a súlyos tengerszennyezés veszélye a Mexikói-öbölben, mert a csütörtökön elsüllyedt olajkitermelő platformból akár 1,2 millió liter olaj is kiömölhet a vízbe. Barack Obama amerikai elnök kormánya jelenlegi legfontosabb feladatának nevezte a baleset hatásainak minimálisra csökkentését.

MTI Világ

Közeledik az USA partjaihoz az óriási olajfolt

Lassan mozgó környezeti katasztrófának nevezte az MSNBC hírtelevízió keddi tudósításában a Mexikói-öbölben a tenger felszínén észak felé úszó olajszennyeződést, amely a hétvégére elérheti a partokat.

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Ez jól kezdődik: vennék, mint a cukrot az új iPhone-okat Tajvanon

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül

Minden harmadik magyar azt hiszi, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék egy helyre kerül

Csődközelben a cége? Ha ezekre figyel, még változhat a helyzet!

Csődközelben a cége? Ha ezekre figyel, még változhat a helyzet!