szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinte biztos, hogy a választásokig nem zárják le Szlovákiában Malina Hedvig ügyét. A csallóközi lányt 2006 augusztusában verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt. Mégis ellene folyik vizsgálat 2007 óta, hamis tanúzással és a hatóságok félrevezetésével vádolják - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtöki száma.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica szerint most már kivárnak az illetékesek, és a folytatás a következő politikai felállástól függ. „Ezt az ügyet csak egyféleképp zárhatnák le, ha beismernék, hogy Malina Hedvig igazat mondott, ezt pedig nem tehetik. Sem presztízsből, sem azért, mert az ügy politikai alkuk tárgya, mindig az húzza elő, akinek érdeke fűződik hozzá” - véli Kvasnica.

Az ügy altatása  - mutat rá az újság - a közelgő választásokon kívül két másik tényezővel is magyarázható. A főügyészség tavaly Peter Labast, az orvosi kar dékánját kérte fel, hogy dolgozzon ki új szakértői jelentést Malina Hedvig támadás utáni állapotáról, sérüléseiről. Tömören: a dékán dolgozata szerint Hedvig sérülései nem keletkezhettek úgy, ahogy ő állítja. A Labas-jelentéstől több, társszerzőkét feltüntetett orvos is elhatárolódott. Az orvosok szerint a dékán a „megfelelő” jelentésért cserébe a szocializmusban félbehagyott pozsony-rázsochy-i kórházkomplexum befejezését kérte, amelyben az orvosi kar oktatóközpontja is helyet kapna. Ezzel szeretné megkoronázni első dékáni megbízatását, és ismét indulna az idén decemberben esedékes dékánválasztáson.

A kormány ugyan április 14-én úgy döntött, hogy megvalósíthatósági tanulmányt dolgoztat ki a kórház befejezéséről, de az 570 millió eurós beruházás sorsa, amelyet a magánszféra bevonásával szeretnének megvalósítani, továbbra is kérdéses. Az eredmény Labasnak sem tetszik, a lap forrása szerint ezért nem hajlandó együttműködni az ügyészséggel. Ugyanakkor Dobroslav Trnka főügyész számára is kockázatos lehet a Malina Hedvig-ügy további élezése, mert idén az ő hétéves hivatali ideje is letelik. A törvény szerint még egyszer újraválasztható, de kellő politikai támogatás nélkül erre nyilván nincs esélye.

A főügyészségi halogatás egyetlen hozadéka, hogy Malina Hedvig egyelőre viszonylag „nyugodtan” élheti az életét. A fiatalasszony ma már egy kétéves kislány édesanyja, második gyermekét júniusra várja - olvasható az Új Szóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hazudott a szakértő Malina Hedvig ügyében

Hazudott a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről, amikor azt állította, hogy az nem mutatott ki arcsérülést. Az igazság az, hogy a lány arcát nem is vizsgálták, a koponya és az agy sérüléseit akarták kizárni - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken a 2006 augusztusában Nyitrán megvert diáklány ügyével kapcsolatban.

MTI Világ

Malina Hevig ügyvédje támadja az új orvosi szakvéleményt

A 2006. augusztus 25-én Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány, Malina Hedvig ügyvédje szerint pontatlan és hibás az a szeptember elején nyilvánosságra került orvosi jelentés, amelyet Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja készített - írja csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet