szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániában is büntetőper indult a napokban a brókerbotrány kapcsán, melyben a magyarországi eljárás három vádlottját kívánják bíróság elé állítani - mondta védőbeszédében a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön az egyik olyan vádlott ügyvédje, akinek védencét mindkét büntetőperben felelősségre akarnak vonni.

Papp Gábor ügyvéd elmondta, hogy az ügyészséggel és Kulcsár Attila elsőrendű, illetve Kerék Csaba másodrendű vádlottak védőivel szemben ellenzik az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását. Álláspontja szerint a Fővárosi Bíróság 2008. augusztusi elsőfokú ítélete megalapozatlan ugyan, de a tényállás kiegészítésével, korrigálásával másodfokon felülbírálatra alkalmas. Papp Gábor védence Mészáros János negyedrendű vádlott, a Britton Kft. cégvezetője volt Kerék Csabával együtt, és első fokon felfüggesztett szabadságvesztést kapott gondatlan pénzmosás miatt.

Papp Gábor védőbeszédében kitért arra is, hogy ugyanezen vádak miatt a román törvények alapján akár több éves szabadságvesztésre is ítélhetik ügyfelét, holott ártatlan, és ezért csütörtökön az ítélőtáblán a felmentését kérte. Az ügyvéd már indítványozta a román hatóságoknak az ottani eljárás megszüntetését, ugyanis a romániai vád lényegében megegyezik a magyarországi vádirat egy kis részével, és ez alapján vádolják pénzmosással egy nagyváradi bevásárló központ beruházása kapcsán Kulcsár Attilát, Kerék Csabát és Mészáros Jánost.

Ebben az ügyben az első tárgyalás a nagyváradi bíróságon április 22-ére volt kitűzve, melyet elhalasztottak. Várhatóan nyáron folytatódik a büntetőper, melyet a vádlottak távolléte sem akadályoz. Papp Gábor szerint az általános európai jogelvekkel ellenkezik, hogy ugyanazon cselekmény miatt ugyanazon vádlott ellen két eljárás is folyjék, ám a román hatóságok várhatóan mindaddig eljárnak védencével szemben, amíg Magyarországon jogerős ítélet nem születik. Abban az esetben pedig, ha a Magyarországon hét éve folyamatban lévő büntetőeljárásban most másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla úgy dönt, hogy új eljárást rendel el, az több évig is elodázhatja a jogerős ítéletet, és az idő alatt könnyen lehet, hogy Romániában hamarabb megszületik a döntés a Kulcsár-ügy egy részében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is