szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mecset és iszlám kulturális központ jöhet létre New Yorkban, pár lépésre a Világkereskedelmi Központ (WTC) egykori ikertornyainak helyétől, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsérült épületek egyikében - közölték a városi hatóságok.

A terv, amely a héten nyerte el befolyásos városi vezetők támogatását, heves vitát vált ki. A városvezetés szerint az állásfoglalás az érintett manhattani kerület muzulmán lakosságának érdekeinek szem előtt tartásával született meg. A hatalmas létesítményt 100 millió dolláros ráfordítással építenék meg az egykori Burlington Coat Factory áruház 13 szintes épületében, amely üresen áll azóta, hogy a teteje megrongálódott a szeptember 11-én becsapódott repülőgépek egyik roncsdarabjától.

Az iszlamisták által végrehajtott merénylet közel háromezer halálos áldozatának hozzátartozói tiltakoznak a terv ellen, amely szerintük "sérti az áldozatok emlékét". Mások ezzel szemben a kulturális megosztottság áthidalására irányuló próbálkozást látnak a két muzulmán szervezet összefogásában megvalósuló projektben, amely szerintük az amerikai metropolis gyarapodó békés vallásos közösségét szolgálhatja. "Nem örülök neki" - mondta egy telefoninterjúban Evelyn Pettigano, aki a nővérét veszítette el a terrortámadásban. "Nem előítéletről van szó. (...) Túl közel van ahhoz a helyhez, ahol megölték a családtagjainkat" - magyarázta.

Az egyetlen közeli mecset gyülekezetének egyre gyarapodó létszáma miatt ugyanakkor felmerült az igény, hogy újabb muszlim imahely jöjjön létre a környéken - mondta Daisy Khan, a Muszlim Kibontakozás Amerikai Egyesületének (ASMA) igazgatója, aki egyben a mecset és az iszlám kulturális központ megépítését szponzoráló, úgynevezett Cordoba Kezdeményezés igazgatótanácsának is tagja. "Olyan programot akarunk kialakítani, amely felerősítené a muszlimok fősodorba tartozó, csendes többségének hangját. Egy ilyen léptékű és jelentőségű központ megfelelne ennek a célnak - mondta Khan. "Muszlimként és amerikaiként kötelességünknek érezzük, hogy kivegyük részünket Manhattan belvárosának újjáépítéséből."

A Cordoba House néven ismertté vált projekt előzetes terveit szerdán ismertették a helyi önkormányzat pénzügyi bizottságának ülésén. A testület Manhattan déli részének befolyásos személyiségeiből áll, s bár formálisan nincs beleszólása abba, hogy mi épülhet fel egy adott helyszínen, támogatása kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a tervet a lakossággal is el tudják fogadtatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Pánikot keltett Obama elnöki különgépe New Yorkban - fotó

Szokatlanul alacsonyan repült, s ezzel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások rémét idézte fel sokakban három katonai repülőgép, köztük egy elnöki Boeing 747-es helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A Fehér Ház bocsánatot kért a történtek miatt.