szerző:
hvg.hu/MTI

Öt év szigorított börtönre ítélte a moszkvai városi bíróság az Arctic Sea teherhajó elleni tavaly nyári kalóztámadás egyik résztvevőjét, az észt állampolgárságú Andrej Lunevet. A rejtélyes körülmények között eltűnt hajó egyesek szerint orosz rakétákat szállíthatott Iránba.

©

A máltai zászló alatt, 15 fős orosz legénységgel közlekedő hajó tavaly július 22-én indult egy finnországi kikötőből Algériába, fedélzetén mintegy kétmillió dollár értékű fűrészáruval. Július végén megszakadt a kapcsolat vele, és csak augusztus 18-án találták meg a Zöldfoki-szigetek közelében. Néhány nap múlva a Ladnij orosz hadihajó tengerészei kiszabadították a kalózok fogságából. A nyolc kalóz észt, lett és orosz állampolgár volt. Mindannyiukat Moszkvába szállították, azóta pedig közülük többen vádalkut kötöttek az ügyészséggel. 

Az ügyben mindvégig egymással ellentétes információk láttak napvilágot, az eltűnéssel kapcsolatos számos részlet homályos maradt. Egyes feltételezések szerint az Arctic Sea fegyvereket is szállított, ám az orosz hatóságok ezt mindvégig cáfolták. Feltételezések szerint a hajón Oroszország S-300-as rakétákat szállíthatott Iránba - írja a BBC, amely szerint tavaly szeptemberben egy izraeli hírszerzéshez közel álló magas rangú forrás arról beszélt, hogy Izraelnek is szerepe lehetett a hajó feltartóztatásában. Izrael Moszkva tudomására adta, tud arról, hogy a hajó légvédelmi egységeket szállított Iránba - mondta akkor a BBC-nek a név nélkül nyilatkozó személy. Az információkat hivatalosan nem erősítették meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Egy észt hajózási vállalat elnöke az Arctic Sea elrablói között

Dmitrij Szavin észt üzletember, egy észtországi hajózási vállalat igazgató tanácsának elnöke és egy további vállalat résztulajdonosa is a rejtélyesen eltűnt, de később megtalált Arctic Sea teherhajó elrablói között volt - írta hétfőn a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

hvg.hu Világ

Rejtélyes hajóeltűnés: az Arctic Sea meglett, a kérdőjelek maradtak

Kalózokat, kábítószer- vagy fegyvercsempészeket, sőt természetfeletti erőket is emlegettek egyes internetes oldalak az orosz Arctic Sea hajó eltűnése kapcsán. Többen állították, titkosszolgálati vagy egyéb, államtitokhoz kapcsolódó célok húzódhatnak meg a háttérben. Hétfőn a moszkvai kormány a hajó előkerüléséről számolt be. Hogy mi történt, nem tudni. Mégis sokan biztosak benne.

MTI Világ

Őrizetben az Arctic Sea állítólagos elrablói

Az Arctic Sea nevű, három héten át keresett teherhajó állítólagos elrablóit pénteken későn este bírói döntés alapján hivatalosan is őrizetbe vették a moszkvai lefortovói börtönben.

MTI Világ

Málta szerint végig megvolt az Arctic Sea

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete nyoma veszett - jelentette Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev államfőnek.

MTI Világ

Csak faanyagot találtak az Arctic Sea teherhajón

A hivatalos szállítmányon kívül semmi mást nem találtak a hetekig keresett Arctic Sea teherhajón - közölte kedden Moszkvában Vlagyimir Markin, az orosz legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője.

MTI Világ

Mit szállíthatott valójában az Arctic Sea?

Az elrabolt Arctic Sea teherhajó elfogásához még az orosz vezérkar katonai felderítésének különleges egységét is mozgósították - írta a Moszkovszkij Komszomolec című lap kedden titkosszolgálati forrásokra hivatkozva, s megállapította: minden jel arra utal, hogy a hajón értékes, titkos rakomány lehetett.

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban