szerző:
MTI

Martonyi János leendő magyar külügyminiszter szerdán Pozsonyba látogat, ahol nem hivatalos megbeszélést folytat Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel - közölte a szlovák külügyminisztérium hétfőn.

"A találkozó célja kapcsolatot létesíteni a magyar diplomácia jövőbeni vezetője és annak szlovák partnere között, megerősíteni a jószomszédi kapcsolatok, illetve a szomszédok és szövetségesek rendszeres párbeszéde iránti igényt" - jelentette ki Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő. Martonyi és Lajcák egy munkaebéd keretében, a pozsonyi külügyminisztérium épületében fognak találkozni és tárgyalni - pontosított az MTI tudósítójának Stano.

Diplomáciai forrásokból az MTI egyébként úgy értesült, hogy Martonyi szerdán délután rövid látogatást tesz a Magyar Koalíció Pártja (MKP) székházában is, ahol Csáky Pállal, a párt elnökével találkozik. Dunajsky Éva, az MKP szóvivője megerősítette a találkozó hírét. Pozsonyban úgy tudják, hogy a Híd polgári párt képviselőivel való találkozó nem szerepel Martonyi János programjában. "Egyelőre nem tudunk róla. De a helyzet minden pillanatban módosul" - mondta Czuczor Nóra, a Híd szóvivője.

Martonyi Jánost az áprilisi országgyűlési választás győztese, a Fidesz jelöli a külügyminiszteri posztra, amelyet már Orbán Viktor első kormánya (1998-2002) idején is betöltött. A Fidesz választási győzelme bizonyos aggodalmakat váltott ki Szlovákiában. A rövidesen felálló új magyar kormány nyilvánosságra került szándékai, - hogy határozottabban lép fel a szlovákiai magyarok érdekeinek védelmében, illetve hogy magyar állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak - a szlovák oldalon bírálatot váltottak ki.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szavazati jog a kettős állampolgároknak?

Először a kettős állampolgárságot adják meg, a szavazati jog a választójogi törvény témája, amelyhez mindenképpen hozzá kell majd nyúlni - nyilatkozta Semjén Zsolt. A nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben nem tartozik a Külügyminisztériumhoz - jelentette ki szombaton a Magyar Televíziónak adott interjúban Martonyi János arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lesz a munkamegosztás közte és Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes között.

Vélemény

Az Orbán-kormány lehetséges tagjai – találgatások

„Most még csak feladatokat osztunk, pozíciókat nem” – ismételgeti Orbán Viktor, amikor rákérdeznek a várakozások szerint májusban felálló Fidesz-kormány összetételére. Mindamellett számos név röpköd a levegőben, ezeket igyekeztünk begyűjteni. Ami a kulcsembereket illeti, Járai Zsigmondot a pénzügyminiszteri, Navracsics Tibort a közigazgatási-igazságügyi tárca élére, Varga Mihályt pedig a fontos szerepet játszó miniszterelnöki kabinet miniszteri posztjára szánja Orbán – állítólag.

Itthon

Nacionalista locsogás vagy nemzeti diskurzus

Minden kertben legyen aprójószág. Minden magyar adjon egy százast havonta egy nemzeti alapítványnak. Államosítsák vissza a privatizált vagyont. Ki kell cserélni a teljes káderállományt. Fidesz-közeli értelmiségek néhány „újállam-építő” javaslata.

MTI Itthon

Összeült a leendő Orbán-kormány

Megkezdte előkészítő ülését a leendő Orbán-kormány a Parlamentben hétfőn. A résztvevők közül várhatóan nyolcan vezetnek majd tárcát.

MTI Itthon

Orbán Martonyira bízná a külügyi tárcát

Az 1998-2002 közötti kormányzati ciklushoz hasonlóan ezúttal is Martonyi János irányítaná a külügyeket, ha a Fidesz kormányra kerül - közölte Orbán Viktor egy rádióműsorban.

MTI Világ

Martonyi János Moszkvában tárgyalt

Martonyi János, a Fidesz-kormány volt külügyminisztere szerdán Moszkvában tárgyalt Borisz Grizlovval, az Egységes Oroszország Párt legfelső tanácsa és egyben az orosz alsóház, az állami duma elnökével, valamint Konsztantyin Koszacsovval, a párt általános tanácsa elnökségének külügyi titkárhelyettesével, egyben a duma külügyi bizottságának elnökével.

hvg.hu Itthon

Rég ismert politikusok az Orbán-kormányban

Miután Orbán Viktor, a Fidesz kijelölt kormányfője hétfőn bemutatta kormánya miniszter tagjait, mi is bemutatjuk őket. A politikusok mellett dolgozó államtitkárok személyéről a tájékoztatón nem esett szó.

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák