szerző:
hvg.hu

Tíz ártatlanul börtönben töltött év után szabadlábra helyezték azt a kínai férfit, akinek állítólagos áldozata közel egy évtized után bukkant fel épen és egészségesen.

A frissen szabadult Zhao Zuohai annak idején szomszédjával verekedett össze, aki nem sokkal ezután eltűnt. Tizennyolc hónappal később a hatóságok egy fej nélküli holttestet találtak és Zhaót megvádolták szomszédja meggyilkolásával. Halálra ítélték, de a büntetést később 29 évnyi börtönbüntetésre módosították.

Az igazságszolgáltatás hibájára akkor derült fény, amikor a halottnak hitt szomszéd megjelent a Henan tartományban található falujában, hogy szociális segélyért folyamodjon. A verekedés után azért menekült el, mert azt hitte, halálos sebet ejtett az azóta börtönbe került szomszédján.

Zhaót a hírek szerint testvére vallomása alapján ítélték el, aki azt állította, hogy a rendőrség kényszerítette vallomástételre – chilis vízzel itatták meg és tűzijátékokat robbantottak fel a feje felett, hogy kicsikarják vallomását.

A BBC beszámolója szerint ítéleteik meghozatalában a kínai bíróságok igen erősen támaszkodnak a vallomásokra, ami arra sarkallja a rendőrséget, hogy akár erőszak alkalmazásával is kikényszerítse őket. A Henan tartománybeli bíróság most vizsgálatot indít az ártatlanul elítélt férfi ügyében, az annak idején eljáró bírók pedig büntetésre számíthatnak.

Börtönévei alatt Zhao felesége újra férjhez ment, illetve a férfi több gyermekét is örökbe adták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Ártatlanul csuktak le egy nőt, s még meg is alázták

„Életvezetése a beilleszkedés korai zavarát, neveltetési körülményei következményeit, élősködésre való hajlamát mutatva, kissé hullámzó”, (…) „testszerte barnás árnyalatú kültakaró” – ilyen meghökkentő szövegek olvashatók egy roma asszonyról egy, a Fővárosi Bíróság által elrendelt orvos-szakértői véleményben – írja a Roma Sajtóközpont. A dokumentum azért készült, mert a nő kártalanítási kérelmet nyújtott be a Magyar Állam ellen, amiért ártatlanul, három évig tartó előzetes letartóztatásban volt. Az államot képviselő igazságügyi tárca azonban kétségbe vonja az asszony megpróbáltatásait.

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista