szerző:
MTI

Romániában a meghirdetettnél keményebb gazdasági megszorító intézkedések várhatóak - derült ki a román kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándékleveléből, amelynek tartalmát a keddi romániai sajtó ismertette.

A már meghirdetett 25 százalékos bércsökkentés, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékkal való megkurtítása mellett a dokumentum leírja, hogy az idén 1,29 millióra csökkentik a közalkalmazottak számát. Az Evenimentul Zilei és a Ziarul Financiar című napilapok számítása szerint ez 70 ezer ember elbocsátását jelenti.

A kormány úja adók bevezetését is vállalta, így 16 százalékos adó kivetését tervezi az ebédjegyekre, amivel a magánvállalatok kiegészíthetik dolgozóik jövedelmét. A kormány ezentúl adót vet ki a tőkehozamból származó bevételekre, beleértve a bankbetétek kamatját is. Az idén nem kapnak tizenharmadik fizetést a közszférában dolgozók, emellett ideiglenesen felfüggesztik a korengedményes nyugdíjaztatásokat, és megszüntetik az IT-szektorban a programozókat foglalkoztató cégeknek járó kedvezményeket.

Az egészségügyben is megtakarításokat terveznek, több mint 9 ezerrel csökken a kórházi ágyak száma. A sajtó által ismertetett dokumentum szerint 150 kórházat bezárnak, de ez utóbbi információt cáfolta Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter. A kormány a részleges hozzájárulási fizetéses rendszer bevezetésével is növelné az egészségügy bevételeit, a betegekkel megfizetett szolgáltatások között szerepel egyebek között a vizitdíj is.

A kormány a költségvetés hiányának a lefaragása érdekében a román bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkenti az önkormányzatok finanszírozását is. A lakosságnak várhatóan többet kell majd fizetnie a hőenergiáért, mivel a GDP szintén 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkentik a állami fűtéstámogatást.

A kormány a gyermeknevelési támogatás rendszerét is módosítani akarja, így megszüntetné azt a rendelkezést, ami lehetővé tette, hogy a magas jövedelmű édesanyák a bérük 85 százalékát igényeljék gyermeknevelési támogatásként. A román sajtó értesülései szerint a kormány a korábban is alkalmazott rendszerre akar visszatérni, amely szerint minden kismama egységesen, a minimálbérnek megfelelő 600 lej értékű támogatást kap.

A szándéklevélből az is kiderül, hogy elkerülhetetlen lesz az újabb bevételnövelő intézkedések alkalmazása - ami a román sajtó szerint a legfontosabb adók, az áfa és az egységes adókulcs emelését jelenti -, amennyiben ezeknek a megszorító intézkedéseknek az alkalmazása nem hozza meg a remélt eredményeket.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelyből 13 milliárdot a washingtoni pénzintézet biztosít. A román kormány az ötödik, 850 millió euró értékű hitelrészlet folyósítása érdekében vállalta a közkiadások csökkentését, ami nélkül a román államháztartási hiány idén meghaladná a GDP 9 százalékát. A deficitet Romániának 6,8 százalékra kell csökkentenie 2010-ben.

A román ellenzék, amely elutasítja a bukaresti kormány által tervezett megszorító intézkedéseket, kedden bojkottálta a Traian Basescu államfőnek a szakszervezetekkel és a parlamenti pártokkal tartott megbeszélését. Az ellenzéki liberálisok, a szociáldemokraták és a konzervatívok távol maradtak a tanácskozásról, amelyen a megszorító intézkedéscsomagról tárgyaltak. Az ellenzék mellett a szakszervezetek sem hajlandók elfogadni a kormány által javasolt intézkedéseket, és naponta tüntetéseket szerveznek. Kedden több ezer földműves tiltakozott a kormány épülete előtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bizalmatlansági indítvány a romány kormány ellen

A szociáldemokraták bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a parlamentben az Emil Boc vezette kabinet ellen, mivel szerintük az elmúlt hat év jobboldali kormányzásának csődjét tükrözik a meghirdetett megszorító intézkedések. A szintén ellenzéki liberálisok szakértői kormány felállítását javasolják.

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja

Megint baja van az EU-nak azzal, ahogy a kormány az államadósságot számolja