szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lisszaboni kormány kérésére letett arról a szándékáról Mehmet Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője, hogy elutazzon a portugáliai Fátimába XVI. Benedek látogatása alkalmából.

A portugál kormány jelezte a török hatóságoknak, hogy Agca látogatása "politikai és biztonsági megfontolásokból pillanatnyilag nem alkalmas" - közölte Agca ügyvédje. II. János Pál pápa merénylőjének jogi képviselője hetekkel ezelőtt levélben kérte José Sócrates portugál kormányfő engedélyét ahhoz, hogy Agca május 13-án - a katolikus egyházfő portugáliai útjával egy időben - Fátimába látogasson. XVI. Benedek csütörtökön mutatott be szabadtéri misét a világhírű Szűz Mária-kegyhelyen, amelyet évente 4 millió zarándok keres föl.

Az ügyvéd hozzátette: Agca továbbra is fenntartja azt az elhatározását, hogy később - XVI. Benedek látogatása után - elutazik Fátimába, és "konferenciát szervez" Lisszabonban a kegyhely titkáról.

Mehmet Ali Agca 1981-ben követett el merényletet a néhai II. János Pál pápa ellen, aki annak idején súlyosan megsebesült, de túlélte a merényletet. Agcát életfogytiglani börtönre ítélték a gyilkossági kísérletért. 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján egy újságíró meggyilkolása miatt, amelyet még 1979-ben követett el. 2010 januárjában szabadult, összesen csaknem 30 évet töltött börtönben.

II. János Pál annak idején azt mondta, a fátimai Szűz Mária mentette meg az életét Agca május 13-án elkövetett merénylete után. A Lisszabontól 125 kilométerre északra fekvő kisvárosban 1917-ben - szintén május 13-án - jelent meg Szűz Mária három pásztorgyermek előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ali Agca szerint jobb, ha nem megy a pápa Törökországba

Óva inti a pápát törökországi látogatásától Ali Agca, aki 1981-ben megpróbálta meggyilkolni II. János Pált, mert véleménye szerint XVI. Benedek élete nem volna ott biztonságban - közölte szerdán az egykori merénylő ügyvédje.

MTA Világ

Ali Agca mégsem akar találkozni a pápával

Mégsem akar XVI. Benedek pápával találkozni Mehmet Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője a katolikus egyházfő kedden kezdődő törökországi látogatása során.

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Törvényt módosítana a szexuális bűncselekményt elkövetőkkel szemben a Párbeszéd

Törvényt módosítana a szexuális bűncselekményt elkövetőkkel szemben a Párbeszéd

Maszk nélkül köszöntötte fel a fideszes képviselő a 95 éves Marika nénit

Maszk nélkül köszöntötte fel a fideszes képviselő a 95 éves Marika nénit