szerző:
MTI

A Fidesznek látnia kell, hogy 2002 óta – amióta át kellett adnia a kormányrudat Budapesten – a külhoni magyarság politikai életében is komoly változások következtek be – írta csütörtöki vezércikkében a Kárpáti Igaz Szó című ungvári lap.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság írásában a lap főszerkesztője, Kőszeghy Elemér megállapítja, hogy nyolc év nagy idő, amely nem csupán egy ember vagy közösség életében hozhat gyökeres változásokat, de egy-egy régió politikai térképét is átrajzolhatja. Szerinte ezt a Kárpát-medencében – számára igencsak kedvező végeredménnyel – a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség érzi a leginkább, hiszen nyolcesztendei ellenzékiségből kétharmados parlamenti többséggel sikerült kitörnie.

Emlékeztetve arra, hogy 2002 óta a külhoni magyarság politikai életében is komoly változások következtek be, a szerző áttekinti a határon túli magyar közösségek érdekvédelmi szervezetei körében végbement átalakulásokat. A kárpátaljai helyzetre kitérve leszögezi: "az egyéni tagság előtt 2002-ben kaput nyitó UMDSZ 2006-ban a szavazatok számát illetően csak paraszthajszállal maradt el az akkor már 17 éve porondon lévő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által begyűjtött voksok számától". Ezekkel a tényekkel a Fidesz nemzetpolitikát formáló vezetőinek, szakértőinek is tisztában kell lenniük – mutat rá a cikkíró.

A szerző szerint a felálló új kormánynak, amely a kétharmad birtokában gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik még a külhoni magyarsággal kapcsolatos politika alakítása terén is, két dolgot semmiképpen sem szabad megtennie: "egyrészt nem szabad a 2002-es mércével mérnie, másrészt, mellőzve a realitásokat, nem szabad kettős mércével mérnie". "Feltéve persze, ha célja nem bizonyos, általa kiváltságos helyzetbe hozott határon túli magyar politikai erők integrálása a magyarországi politikai életbe, hanem 90 esztendő szétszakítottsága után a külhoni magyar közösségek egységes, egészséges és modern magyar nemzetbe forrasztása" – olvasható az ungvári magyar lapban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyítás

Magyar vonattal ukrán síneken - Nagyítás

Kárpátalja Expressz néven indult nosztalgiavonat pénteken: a Monarchia körvasútjának Ukrajnán és Románián keresztülívelő kárpátaljai szakaszán visszatért a Nyugati pályaudvarra. A történelmi vonatkirándulás célja a regionális együttműködés felélesztése volt, így az expressz 250 utasa minden állomáson pogácsával, pálinkával és polgármesteri beszédekkel lett gazdagabb. Az útról részletes beszámolót olvashatnak a HVG csütörtökön megjelenő számában.

hvg.hu Kult

"Hadiállapot" alakult ki az ukrajnai magyar oktatásban

A független Ukrajna története – a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatást tekintve – visszalépések sorozata, amelynek következtében mára "hadiállapot" alakult ki a magyar kisebbség oktatásában – hangzott el a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) szombaton Beregszászon megtartott soros évi közgyűlésén.

hvg.hu Itthon

A külügyminisztériumba kérették az ukrán nagykövetet

A Külügyminisztérium illetékes szakállamtitkára pénteken hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután tudomására jutott: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre előirányzott tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek 10. osztálya.

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó

Négyes baleset az M0-on Budatéténynél, nagy a dugó