szerző:
hvg.hu

Minden egy esős februári estén, Mohamed próféta születésnapján kezdődött, amikor a közép-pakisztáni Dharabiban a helyi szabó felesége furcsa jelenséget vett észre az udvaron – írja World Blog oldalán az MSNBC amerikai csatorna.

Rabia Attari közelebb lépett és úgy látta, hogy a nedves föld egy nagyobb foltnyi területen kiszárad, színe pedig kivilágosodik. Eközben a 24 éves Rabia rózsaillatot érzett, pedig a házaspárnak sem virágoskertje, sem rózsái nem voltak.

„Egyszerre csak vakító fény jelent meg a folt felett” – idézte fel emlékeit a nő. „Ezután egy lábat vagy lábbelit láttam magam előtt, amelyet körülvett ez a fény” – tette hozzá Rabia, aki azonnal hívta az éppen imádkozó férjét, Mohamed Tanvirt. A mecsetből hazasiető férfi is látta a fényt és a világos foltot, és később elmesélte, hogy édesanyja szerint a jelenség a Mohamed próféta saruját ábrázoló törökországi és egyiptomi képekre emlékeztet.

Tanvir a jelenségről beszámolt a mecset imámjának és barátainak is, a család kis udvara pedig pillanatok alatt zarándokhellyé vált, a 15 ezres Dharabiba izgatott látogatók százai, ezrei érkeztek. A saru lenyomata továbbra is látható maradt, a „Dharabi Csodának” pedig mára a Facebookon is saját oldala van.

„Ez átverés. Botrányos” – fejtette ki véleményét az NBC újságíróinak Dr. Pervez Hoodbhoy, egy ismert pakisztáni atomfizikus, aki egyszerű magyarázatot adott a Mohamed sarujának hitt jelenségre. A helyiek gyakran a földben (földbe vájt tűzhelyen) készítik el az édes rizst, amelyhez gallyakat és más könnyen lángra lobbanó, szerves anyagokat használnak, amelyek az esőzések hatására bomlásnak indulnak, ekkor metángáz keletkezik, ami aztán könnyen lángra kaphat. Ezt a lángot láthatták a fényjelenségről beszámoló falusiak – magyarázta a fizikus.

A faluba érkező zarándoktömeget ez a magyarázat feltehetően hidegen hagyná. Miután megérkeznek a próféta sarujának lenyomatához – amelyet a rendőrség utasítására Mohamed Tanvir betonnal fedett le és kis téglafallal vett körül – imádkoznak, földdel dörzsölik be karjaikat, ételt és vizet helyeznek a lenyomat mellé, hogy azokat később szent táplálékként fogyasszák el. Megjelentek az árusok is, bazárrá változtatva a települést és a pár otthonát.

©

A tömeg miatt Rabia és férje elköltözött, a rengeteg ember pedig a hatóságok és a helyi vallási vezetők szerint terroristatámadásokra adott volna lehetőséget, ezért a One Pakistan május eleji beszámolója szerint a lenyomatot eltávolították eredeti helyéről és egy közeli tóba dobták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Ceglédi: Winter is coming

Ceglédi: Winter is coming

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették

Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették