szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlt szellemei kísértenek Magyarország és Szlovákia révén - írta szombati kommentárjában a Die Presse című osztrák napilap.

A Jobbik "hagyománytisztelőnek" mutatta magát - fogalmazott. Még mielőtt letették volna képviselői esküjüket, képviselői ünnepélyesen felsorakoztak a Szent Korona előtt. Hogy mit ért még hagyománytisztelet alatt a Jobbik, azt "megmutatják paramilitáris szervezetüknek a magyar nyilaskeresztesekére meglehetősen hasonlító egyenruhában" tartott felvonulásai - írta a jobboldali irányultságú lap. A történelem sötét oldalait Európának ebben a részében nem csak hogy nem dolgozták fel, de újra politizálnak is velük - vélekedett a szerző. Nem csak "a jobbikosok bizarr fasiszta jelmezbálja" árulkodik erről - tette hozzá.

Szlovákiában biztonsági kockázatnak bélyegezték Budapest szándékát, hogy magyar állampolgárságot adjon a szomszédos országokban élő magyaroknak. Budapest erősködésének, hogy más országokban is létezik kettős állampolgárság, nem akarnak hinni. Nem éppen kedvező a bizalomépítés szempontjából, hogy Magyarországon még mindig siratják az első világháború után elveszített területeket - írta a Die Presse.

Magyarország és Szlovákia is egyaránt az Európai Unió tagja. Egy olyan unióé, ahol az államhatároknak és az állampolgárságoknak tulajdonképpen nem kellene olyan fontosaknak lenniük, legalábbis nem olyan fontosaknak, hogy EU-s partnerek konfliktusba keveredjenek miattuk. Anakronisztikus és furcsa, hogy ez mégis megtörténik, majdnem olyan furcsa, mint az, amit a Jobbik "hagyománytisztelet" alatt ért - állt az osztrák lap cikkében.

Botrányt okoztak a jobboldali radikálisok a parlamentben - írta a lap az alakuló ülésről szóló tudósításában. Bár arról a szándékáról lemondott, hogy teljes gárda-egyenruhában jelenjen meg - fogalmaz a lap-, de fekete öltönye alatt jól láthatóan viselte az egyenruha mellényét Vona Gábor és később a zakóját levetve ült az ülésen. A 2009-ben jogerősen betiltott szervezet egyenruhájának viselése "jogsértésnek számít", s előzőleg közvetve még Sólyom László államfő is felszólította a Jobbik elnökét, hogy hagyja otthon az egyenruhát - írta a szerző. Az államfő beszédéből kiemelte, hogy az új kormány legfontosabb feladataként a súlyos gazdasági gondok felszámolását jelölte meg, de fontos kihívásnak nevezte a szegénység visszaszorítását és a roma kisebbség integrációját is.

Még hivatalba sem lépett, máris magára vonta a nemzetközi figyelmet Orbán Viktor leendő kormánya - írta arról, hogy a Fidesz magyar állampolgságot készül adni a határon túli magyaroknak. Az, hogy Orbán Viktor a magyar kisebbségek sorsát a szívén viseli, megmutatkozik abban, hogy a leendő miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt személyében magas rangú kormánytagot bízott meg a nemzetpolitika kezelésével. Orbánt és kormányát a jelek szerint nem különösebben zavarja, hogy feszültség alakulhat ki Magyarország és a szomszédos országok között - írta. Felidézte Semjén Zsoltnak a Heti Válasznak adott interjúját, amelyben többek közt azt mondta a politikus, hogy az állampolgárság megadása szuverén joga minden államnak.

Eddig viszonylag nyugodtan zajlott a választási küzdelem Szlovákiában. Ennek most vége szakadhat, s ezért Magyarország a felelős - írta pozsonyi tudósításában a Die Presse. Erőteljesen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) malmára hajtja a vizet a magyar törekvés, magyar állampolgárságot adni a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek. Az SNS számára "a magyar veszély" már korábban is a legerősebb választási adunak bizonyult, de a felmérések szerint fogyatkozó többséggel bíró Robert Fico kormányfő is a nemzet megmentőjeként léphet fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Osztrák lapok a kettős állampolgárságról

Vona Gábor gárdamellényét emelte ki a magyar parlament alakuló ülésének mozzanatai közül a Der Standard című osztrák lap szombati száma, a Kurier kommentárjának középpontjában pedig a határon túli magyarok kettős állampolgársága állt.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

A király, akinek egy szerető, egy elefánt és egy vasút okozta a vesztét

A király, akinek egy szerető, egy elefánt és egy vasút okozta a vesztét

Másként alakulhatott ki a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk

Másként alakulhatott ki a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk