szerző:
MTI

A múlt szellemei kísértenek Magyarország és Szlovákia révén - írta szombati kommentárjában a Die Presse című osztrák napilap.

A Jobbik "hagyománytisztelőnek" mutatta magát - fogalmazott. Még mielőtt letették volna képviselői esküjüket, képviselői ünnepélyesen felsorakoztak a Szent Korona előtt. Hogy mit ért még hagyománytisztelet alatt a Jobbik, azt "megmutatják paramilitáris szervezetüknek a magyar nyilaskeresztesekére meglehetősen hasonlító egyenruhában" tartott felvonulásai - írta a jobboldali irányultságú lap. A történelem sötét oldalait Európának ebben a részében nem csak hogy nem dolgozták fel, de újra politizálnak is velük - vélekedett a szerző. Nem csak "a jobbikosok bizarr fasiszta jelmezbálja" árulkodik erről - tette hozzá.

Szlovákiában biztonsági kockázatnak bélyegezték Budapest szándékát, hogy magyar állampolgárságot adjon a szomszédos országokban élő magyaroknak. Budapest erősködésének, hogy más országokban is létezik kettős állampolgárság, nem akarnak hinni. Nem éppen kedvező a bizalomépítés szempontjából, hogy Magyarországon még mindig siratják az első világháború után elveszített területeket - írta a Die Presse.

Magyarország és Szlovákia is egyaránt az Európai Unió tagja. Egy olyan unióé, ahol az államhatároknak és az állampolgárságoknak tulajdonképpen nem kellene olyan fontosaknak lenniük, legalábbis nem olyan fontosaknak, hogy EU-s partnerek konfliktusba keveredjenek miattuk. Anakronisztikus és furcsa, hogy ez mégis megtörténik, majdnem olyan furcsa, mint az, amit a Jobbik "hagyománytisztelet" alatt ért - állt az osztrák lap cikkében.

Botrányt okoztak a jobboldali radikálisok a parlamentben - írta a lap az alakuló ülésről szóló tudósításában. Bár arról a szándékáról lemondott, hogy teljes gárda-egyenruhában jelenjen meg - fogalmaz a lap-, de fekete öltönye alatt jól láthatóan viselte az egyenruha mellényét Vona Gábor és később a zakóját levetve ült az ülésen. A 2009-ben jogerősen betiltott szervezet egyenruhájának viselése "jogsértésnek számít", s előzőleg közvetve még Sólyom László államfő is felszólította a Jobbik elnökét, hogy hagyja otthon az egyenruhát - írta a szerző. Az államfő beszédéből kiemelte, hogy az új kormány legfontosabb feladataként a súlyos gazdasági gondok felszámolását jelölte meg, de fontos kihívásnak nevezte a szegénység visszaszorítását és a roma kisebbség integrációját is.

Még hivatalba sem lépett, máris magára vonta a nemzetközi figyelmet Orbán Viktor leendő kormánya - írta arról, hogy a Fidesz magyar állampolgságot készül adni a határon túli magyaroknak. Az, hogy Orbán Viktor a magyar kisebbségek sorsát a szívén viseli, megmutatkozik abban, hogy a leendő miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt személyében magas rangú kormánytagot bízott meg a nemzetpolitika kezelésével. Orbánt és kormányát a jelek szerint nem különösebben zavarja, hogy feszültség alakulhat ki Magyarország és a szomszédos országok között - írta. Felidézte Semjén Zsoltnak a Heti Válasznak adott interjúját, amelyben többek közt azt mondta a politikus, hogy az állampolgárság megadása szuverén joga minden államnak.

Eddig viszonylag nyugodtan zajlott a választási küzdelem Szlovákiában. Ennek most vége szakadhat, s ezért Magyarország a felelős - írta pozsonyi tudósításában a Die Presse. Erőteljesen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) malmára hajtja a vizet a magyar törekvés, magyar állampolgárságot adni a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek. Az SNS számára "a magyar veszély" már korábban is a legerősebb választási adunak bizonyult, de a felmérések szerint fogyatkozó többséggel bíró Robert Fico kormányfő is a nemzet megmentőjeként léphet fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Osztrák lapok a kettős állampolgárságról

Vona Gábor gárdamellényét emelte ki a magyar parlament alakuló ülésének mozzanatai közül a Der Standard című osztrák lap szombati száma, a Kurier kommentárjának középpontjában pedig a határon túli magyarok kettős állampolgársága állt.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól