szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgárság törvénytervezete miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

"Megbíztuk budapesti nagykövetünket, hogy azonnal hivatalos úton kezdeményezze a találkozót" - mondta Fico újságíróknak. Hozzátette: Orbán Viktorral, a kijelölt magyar kormányfővel szeretne találkozni minél hamarabb. Fico leszögezte: Pozsony azután folyamodott ehhez a lépéshez, miután a magyar fél elutasította a magyar-szlovák kisebbségi és emberi jogi vegyes bizottság azonnali összehívását, amely megvitatta volna a kettős állampolgárság kérdését.

A kormányfő "nevetségesnek" és "komolytalannak"  minősítette azt a magyar választ, hogy Budapest kész a bizottsági tárgyalásokra, de csak az új magyar kormány megalakulása után. Sajnálatát fejezte ki afelett, hogy a kijelölt magyar kormányfő kedden provokációnak minősítette Pozsony álláspontját a kettős állampolgárság ügyében. Ugyancsak nem érti, hogyan beszélhetett Orbán a szlovákiai magyarok szenvedéseiről.

Orbán kedden Budapesten azt mondta: teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovákiai választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot. "Mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel" - tette hozzá. A pártelnök többször is utalt arra, hogy Szlovákiában egy éles választási kampány zajlik, amelynek más a hangütése, mint Magyarországon. A nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik Szlovákiában, aminek a magyarok szenvedő alanyai. "Talán pontosabb, ha azt mondom, tárgyai" - jegyezte meg.

"Ez azért már mégiscsak túlzás" - mondta Fico. Azt állította, hogy Szlovákiában jó a viszony az állam és a magyar kisebbség között. A szlovák kormányfő szerint Budapest kezdeményezése mögött "nagyon erős etnikai hozzáállás" rejlik, és személyesen nem zárja ki, hogy a jövőben választójogot is kaphatnának a mai külhoni magyarok. A Fidesz ezzel biztosítaná be kormányzati pozícióit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet, minden mást félretéve, gyorsítva tárgyalja a magyar parlament, és a jogszabály augusztus 20-án, Szent István napján lépne életbe. "Ez jelképes értékű" - jegyezte meg.

Fico ismételten elfogadhatatlannak, nemzetbiztonsági kockázatnak, a magyar-szlovák alapszerződés és a nemzetközi egyezmények megsértésének nevezte a magyar kettős állampolgársági törvénytervezetet. Kifejtette: a szlovák kormány már elkészítette a szükséges jogi válaszlépéseket; amint a törvénytervezetet a magyar Országgyűlés elfogadja, összeül a szlovák kormány, és a parlament rendkívüli ülése elé terjeszti az intézkedéseket. A kormányfő úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az a mód, ahogy Magyarország egyoldalúan, a szomszédok megkérdezése nélkül akarja elfogadni a törvényt. 

A szlovák külügyminiszter ugyanakkor újra arroganciával vádolta Budapestet. Úgy vélte, hogy az egyoldalú arrogáns magatartásnak nincs helye a mai Európában. "Mi nem rágalmazzuk magyar szomszédainkat, nem panaszkodunk rájuk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy tárgyalni akarunk velük, de a válasz felfújt hallgatásuk" - jelentette ki a sajtóértekezleten Miroslav Lajcák. Szerinte számos tisztázatlan kérdés van, amelyre nemcsak Szlovákia, de egész Európa választ vár, miközben a magyar reagálások "nagyon felelőtlenek".

Fico hangsúlyozta, hogy a helyzet nagyon komoly, és "rövidesen mindenkinek ráfagy a mosoly az arcára". Szlovákia ezért tárgyalni akar Magyarországgal, és diplomáciai téren is nyomást próbál gyakorolni Budapestre. Közölte: Miroslav Lajcák külügyminiszter már kedden találkozik Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával. Arra a konkrét felvetésre, hogy miért nem tárgyal a Magyarországgal szomszédos, szintén érintett országokkal - például Romániával vagy Szerbiával - Fico nem válaszolt. Csak annyit mondott, hogy érzékeny kétoldalú problémáról van szó, amelyet a magyar féllel való tárgyalások során kell megoldani.

Orbán szerdán arról beszélt, hogy amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme". A leendő magyar miniszterelnök szerint Magyarország nagyon fontos pillanatokat él át most, új kormány áll fel, rengeteg teendő van a gazdaságban, közbiztonságban, "ezért mi nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban". Hozzátette: "nem áll módunkban semmilyen provokatív kijelentésre válaszolni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szlovákia ellenzi a kettős állampolgárságot

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit - kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot - elutasította csütörtökön a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: Markó nem számít ellenkezésre

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem számít arra, hogy a kettős állampolgárság budapesti megszavazása a szlovákiaihoz hasonló "ultranacionalista" ellenkezést vált majd ki a román politikusokból.

MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

MTI Világ

Osztrák lapok a kettős állampolgárságról

Vona Gábor gárdamellényét emelte ki a magyar parlament alakuló ülésének mozzanatai közül a Der Standard című osztrák lap szombati száma, a Kurier kommentárjának középpontjában pedig a határon túli magyarok kettős állampolgársága állt.

MTI Itthon

Parlament elé kerül hétfőn a "három csapás" és a kettős állampolgárság

A Fidesz Új irány 2010 című javaslatcsomagjában hétfőn a Ház elé kerül egyebek mellett a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslat, a kettős állampolgárságról szóló indítvány és a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

MTI Világ

Fico párbeszédet követel a kettős állampolgárságról

Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról - jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után Robert Fico.

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Szigorítják a fegyvertartás szabályait az Egyesült Államokban

Szigorítják a fegyvertartás szabályait az Egyesült Államokban

Új francia luxuslimuzin: beárazták a DS 9-et

Új francia luxuslimuzin: beárazták a DS 9-et