szerző:
MTI

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgárság törvénytervezete miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

"Megbíztuk budapesti nagykövetünket, hogy azonnal hivatalos úton kezdeményezze a találkozót" - mondta Fico újságíróknak. Hozzátette: Orbán Viktorral, a kijelölt magyar kormányfővel szeretne találkozni minél hamarabb. Fico leszögezte: Pozsony azután folyamodott ehhez a lépéshez, miután a magyar fél elutasította a magyar-szlovák kisebbségi és emberi jogi vegyes bizottság azonnali összehívását, amely megvitatta volna a kettős állampolgárság kérdését.

A kormányfő "nevetségesnek" és "komolytalannak"  minősítette azt a magyar választ, hogy Budapest kész a bizottsági tárgyalásokra, de csak az új magyar kormány megalakulása után. Sajnálatát fejezte ki afelett, hogy a kijelölt magyar kormányfő kedden provokációnak minősítette Pozsony álláspontját a kettős állampolgárság ügyében. Ugyancsak nem érti, hogyan beszélhetett Orbán a szlovákiai magyarok szenvedéseiről.

Orbán kedden Budapesten azt mondta: teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovákiai választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot. "Mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel" - tette hozzá. A pártelnök többször is utalt arra, hogy Szlovákiában egy éles választási kampány zajlik, amelynek más a hangütése, mint Magyarországon. A nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik Szlovákiában, aminek a magyarok szenvedő alanyai. "Talán pontosabb, ha azt mondom, tárgyai" - jegyezte meg.

"Ez azért már mégiscsak túlzás" - mondta Fico. Azt állította, hogy Szlovákiában jó a viszony az állam és a magyar kisebbség között. A szlovák kormányfő szerint Budapest kezdeményezése mögött "nagyon erős etnikai hozzáállás" rejlik, és személyesen nem zárja ki, hogy a jövőben választójogot is kaphatnának a mai külhoni magyarok. A Fidesz ezzel biztosítaná be kormányzati pozícióit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet, minden mást félretéve, gyorsítva tárgyalja a magyar parlament, és a jogszabály augusztus 20-án, Szent István napján lépne életbe. "Ez jelképes értékű" - jegyezte meg.

Fico ismételten elfogadhatatlannak, nemzetbiztonsági kockázatnak, a magyar-szlovák alapszerződés és a nemzetközi egyezmények megsértésének nevezte a magyar kettős állampolgársági törvénytervezetet. Kifejtette: a szlovák kormány már elkészítette a szükséges jogi válaszlépéseket; amint a törvénytervezetet a magyar Országgyűlés elfogadja, összeül a szlovák kormány, és a parlament rendkívüli ülése elé terjeszti az intézkedéseket. A kormányfő úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az a mód, ahogy Magyarország egyoldalúan, a szomszédok megkérdezése nélkül akarja elfogadni a törvényt. 

A szlovák külügyminiszter ugyanakkor újra arroganciával vádolta Budapestet. Úgy vélte, hogy az egyoldalú arrogáns magatartásnak nincs helye a mai Európában. "Mi nem rágalmazzuk magyar szomszédainkat, nem panaszkodunk rájuk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy tárgyalni akarunk velük, de a válasz felfújt hallgatásuk" - jelentette ki a sajtóértekezleten Miroslav Lajcák. Szerinte számos tisztázatlan kérdés van, amelyre nemcsak Szlovákia, de egész Európa választ vár, miközben a magyar reagálások "nagyon felelőtlenek".

Fico hangsúlyozta, hogy a helyzet nagyon komoly, és "rövidesen mindenkinek ráfagy a mosoly az arcára". Szlovákia ezért tárgyalni akar Magyarországgal, és diplomáciai téren is nyomást próbál gyakorolni Budapestre. Közölte: Miroslav Lajcák külügyminiszter már kedden találkozik Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával. Arra a konkrét felvetésre, hogy miért nem tárgyal a Magyarországgal szomszédos, szintén érintett országokkal - például Romániával vagy Szerbiával - Fico nem válaszolt. Csak annyit mondott, hogy érzékeny kétoldalú problémáról van szó, amelyet a magyar féllel való tárgyalások során kell megoldani.

Orbán szerdán arról beszélt, hogy amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme". A leendő magyar miniszterelnök szerint Magyarország nagyon fontos pillanatokat él át most, új kormány áll fel, rengeteg teendő van a gazdaságban, közbiztonságban, "ezért mi nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban". Hozzátette: "nem áll módunkban semmilyen provokatív kijelentésre válaszolni".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szlovákia ellenzi a kettős állampolgárságot

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit - kivéve a Magyar Koalíció Pártját és a Híd polgári pártot - elutasította csütörtökön a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: Markó nem számít ellenkezésre

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem számít arra, hogy a kettős állampolgárság budapesti megszavazása a szlovákiaihoz hasonló "ultranacionalista" ellenkezést vált majd ki a román politikusokból.

MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

MTI Világ

Osztrák lapok a kettős állampolgárságról

Vona Gábor gárdamellényét emelte ki a magyar parlament alakuló ülésének mozzanatai közül a Der Standard című osztrák lap szombati száma, a Kurier kommentárjának középpontjában pedig a határon túli magyarok kettős állampolgársága állt.

MTI Itthon

Parlament elé kerül hétfőn a "három csapás" és a kettős állampolgárság

A Fidesz Új irány 2010 című javaslatcsomagjában hétfőn a Ház elé kerül egyebek mellett a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslat, a kettős állampolgárságról szóló indítvány és a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

MTI Világ

Fico párbeszédet követel a kettős állampolgárságról

Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról - jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után Robert Fico.

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Karácsony a Facebookon is támogatja az ellenzéki győri jelöltet

Karácsony a Facebookon is támogatja az ellenzéki győri jelöltet

Csak nekünk tűnt hatalmasnak ez a Las Vegas-i Harley-kereskedés - fotógaléria

Csak nekünk tűnt hatalmasnak ez a Las Vegas-i Harley-kereskedés - fotógaléria

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

Szürreális videón kampányol Kövér a Fidesz győri jelöltje mellett

Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.