szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára. A pozsonyi módosítás várhatóan július 17-én, a függetlenségi nyilatkozat elfogadásának évfordulóján léphet életbe.

A magyar Országgyűlés reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, amely elfogadta a szlovák állampolgársági törvény módosítását. A módosítás szerint hogyha egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. A szigorítás nem vonatkozik azokra, akik házasság vagy születés útján jutnak egy másik állam állampolgárságához.

Aki elvesztette a szlovák állampolgárságát, köteles lesz ezt közölni a területileg illetékes körzeti hivatallal, ha ezt elmulasztja, 3319 eurós bírságra számíthat - írja a SITA hírügynökségre hivatkozva az Új Szó. A kettős állampolgárt elbocsátják azokról a munkahelyekről, melyeken a munkavégzés szlovák állampolgársághoz kötött. A kormány jóváhagyása után a javaslatot a parlament elé terjesztik, amely gyorsított eljárásban dönthet a módosítás elfogadásáról. Amennyiben a parlament igent mond a javaslatokra, azok július 17-én léphetnek életbe.

A pozsonyi parlament keddi rendkívüli ülésén határozatot fogadott el, amelyben egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a kedvezményes honosítással kapcsolatos magyar lépést, és mély nyugtalanságának adott hangot a budapesti törvénymódosítás miatt. Pozsony véleménye szerint lépésével Budapest több kétoldalú és nemzetközi megállapodást sért meg, amelyeket a határozat felsorol. A szlovák törvényhozás ezért "elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése bármiféle területen kívül ható jogszabályt fogadjon el, amely a Szlovák Köztársaság állampolgárait is érinti anélkül, hogy e jogszabályt a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló szerződés értelmében a Szlovák Köztársaság vezető politikai képviselőivel egyeztette volna". 

Míg a magyar lépést elítélő politikai határozat szövegében egységesek voltak a szlovák pártok, addig a konkrét szlovák válaszlépésekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió ellenzi, hogy megbüntessék a szlovákiai magyarokat. A párt bejelentette: saját javaslatot terjeszt elő ebben az ügyben. Korábbi közlés szerint az SDKU javaslatának lényege: elfogadni egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy a magyarországi módosított állampolgársági törvény szlovák állampolgárokra nem alkalmazható.

Az MKP üdvözölte az Országgyűlés döntését a magyar állampolgársági törvény módosításáról, a szlovák kormány által ezzel kapcsolatban kiváltott "hisztériát" a párt "feleslegesnek és eltúlzottnak" tartja. Az MKP felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar törvényt csak 2011. január 1-jétől fogják alkalmazni, és addig van elég idő a nézeteltérések tisztázására. "Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság bármely polgárának hátránya származzon abból, hogy kettős állampolgár" - mondta Dunajsky Éva szóvivő. Leszögezte: a párt készen áll arra, hogy azoknak a szlovák állampolgároknak, akiket kettős állampolgárságuk miatt sérelem érne, a nemzetközi fórumokon is védelmet nyújtson.

A szlovákiai magyarok politikai vezetői az utóbbi hetekben többször kérték, hogy a Fidesz várjon a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezet beterjesztésével, legalább a június 12-ei szlovákiai parlamenti választásokig. Álláspontjukat azonban a leendő magyar kormánypárt nem vette figyelembe.

Kövesse a kettős állampolgársággal kapcsolatos eseményeket percről percre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Mire lesz jó a kettős állampolgárság?

Gyakorlati előnyök helyett inkább szimbolikus jelentősége lehet a határon túli magyarok körében a tervek szerint jövő januártól elérhető kettős állampolgárságnak – vélik szakértők, akik szerint a jogosítványok és a kérelmezés részleteinek ismerete nélkül megjósolhatatlan, mennyire lesz népszerű a kedvezményes honosítás.

MTI / hvg.hu Itthon

Elsöprő többséggel elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot. Az új szabályok már nem követelik a magyarországi megélhetést és lakást, az alkotmányos alapismeretek vizsgát, és azt sem, hogy magyar nemzetiségűnek vallja magát a honosítást kérő.

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet