szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabad embernek nyilvánította a korábban gyakorlatilag házi őrizetre ítélt Abdul Kádir Hán pakisztáni atomtudóst a lahori táblabíróság pénteken meghozott ítéletében.

Kádir Hán 2004-ben egy televíziós nyilatkozatban beismerte, hogy nukleáris technológiát adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. Később visszavonta nyilatkozatát. Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki, de gyakorlatilag azonnal házi őrizetbe helyezte. A mostani bírósági döntés nyomán a 73 éves Kádir Hán lényegében szabad ember, de továbbra is szoros megfigyelés alatt tartják. Az atomtudós mostantól annyi időre elutazhat, amennyit előtte jelez a hatóságoknak, s már csak tájékoztatást kell adnia utazásairól. A korábbi megszorító intézkedésekkel szemben már nem kell engedélyt kérnie, ha valakivel találkozni óhajt - mondta el ügyvédje.

Egyelőre nem világos, hogy a mostani bírósági döntés nyomán az atomtudós iszlámábádi házától elvonulnak-e azok a biztonsági erők, amelyek korábban ott tartottak folyamatos őrszolgálatot. Kormányügynökök azonban továbbra is Kádir Hán nyomába szegődnek, ha az atomtudós elhagyja otthonát. Kormányilletékes szerint félő, hogy nem ellenőrzött külföldi titkosszolgálatok vagy iszlám szélsőségesek elrabolják. Elemzők viszont azt gyanították, hogy a befolyásos katonai és hírszerzési ügynökségek azért korlátozták Hán mozgásszabadságát, mert attól tartottak, hogy esetleges nyilatkozataival őket is kapcsolatba hozhatja az atomtechnológiák múltbeli eladásával. A tudóst hazájában sokan hősként tisztelik, mert az ő irányításával fejlesztették ki a pakisztáni atombombát.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba