szerző:
MTI/hvg.hu

Orbán Viktorral közös brüsszeli tájékoztatóján José Manuel Barroso arra biztatta Magyarországot, hogy fokozza a pénzügyi konszolidációs erőfeszítéseket. Látogatása alatt Orbán az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel, Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével, illetve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is találkozott.

Barroso a magyar-szlovák viszonyról

Az Európai Bizottság elnöke arra kérte Magyarországot és Szlovákiát, hogy az európai szellemiség jegyében, de kétoldalú formában tárgyaljanak azokról a témákról, amelyek érzékenyen érintik viszonyukat. Az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján - a főként a kettős állampolgársági törvényre vonatkozó szlovák újságírói kérdésre válaszolva - Barroso kijelentette, hogy nem kíván történelmi fejtegetésekbe bocsátkozni.  Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákiában választási kampány folyik, és elmondta, tudatában van, hogy nagyon érzékeny témáról van szó.

“Úgy jöttem vissza, hogy el sem mentem” - kezdte az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóját Orbán Viktor, utalva rá, hogy az Európai Néppárt alelnökeként az utóbbi években is folyamatosan szerepet vállalt az EU politikai életében - írja a helyszínről Folk György, a hvg.hu brüsszeli tudósítója.

Orbán szerint a magyar választás óriási siker az európai gondolat számára: “az EU melletti és az EU elleni erők közti összecsapásban a Fidesz fényes győzelmet szerzett, ami az unió eseménye melletti elkötelezettségünk megerősítését is jelenti”. Hozzátette, nem nem pártok és ideológiák közti választás történt, hanem a magyar választók úgy döntöttek, le akarják zárni a posztkommunista korszakot, mert elegük volt az átláthatóság hiányából, a bürokráciából, korrupcióból, túladóztatásból, és a közteherviselés hiányából.

Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso sajtótájékoztatója
©

Barroso a konszolidáció folytatását sürgette

José Manuel Barroso szerint a Fidesz kétharmados parlamenti győzelme - ami közel sem gyakori Európában - remek lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy keresztülvigye tervezett költségvetési konszolidációs céljait és strukturális reformjait. “Ezek elengedhetetlenek a növekedés előmozdításhoz és a szociális piacgazdaság értékeinek megőrzéséhez”  - mondta.

Barroso arra biztatta Magyarországot, hogy vigye tovább, és ha lehet, fokozza a pénzügyi konszolidációs erőfeszítéseket, mert e konszolidáció teremti meg a gazdasági növekedéshez szükséges bizalmat. Emlékeztetett arra is, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös programja segített a válság idején tapasztalt gazdasági zavarok elhárításában.

Orbán Viktor a maga részéről ezzel kapcsolatban kifejtette: mély átalakításra, strukturális reformokra van szükség Magyarországon, módosítgatásokkal és kiigazításokkal "nem megyünk semmire". Kijelentette: Magyarországnak gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedéseket kell hoznia. Hozzátette, napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk, és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére.

Felkészülés a magyar EU-elnökségre

Barroso a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség kapcsán azt mondta, hazánk elnökségi prioritásai tökéletesen egybevágnak az unió által előre sorolt kérdésekkel. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az EU új, 2020-ig esedékes versenyképességi programjának elfogadása és életbe léptetése a magyar elnökség alatt megtörténik.

Az EU-ban idén napirenden lévő új gazdaságpolitikai kormányzási elvek elfogadása után éppen a jövő év első felében próbálják majd ki a huszonhetek az új rendszert. Ráadásul az unió 2014-től esedékes következő költségvetési ciklusának keretszámait is a magyar elnökség ideje alatt kezdik megtárgyalni ami tovább növeli országunk szerepét az unió életében.

A magyar kormányfő csütörtökön szintén megbeszéléseket folytatott az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével, Herman Van Rompuyjel. Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője elmondta: Rompuy és Orbán egyetértett abban, hogy a válság miatt a gazdaságpolitikák erősebb összehangolására, a felügyeleti rendszer javítására van szükség Európában. A magyar kormányfő Martonyi János külügyminiszter és Szijjártó jelenlétében találkozott az Európai Tanács elnökével.

Orbán és Van Rompuy
©

A Van Rompuyjel folytatott megbeszélés fő témája a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés, a magyar kormány és a tagállami kormányokat képviselő uniós tanács közötti együttműködés volt. A magyar elnökség alatt - a Lisszaboni Szerződés által biztosított keretek kialakítása nyomán - megújult intézményrendszerben kezdődhet a munka, és számos új eljárásmódot is alkalmazni fognak. Orbán Viktor és Herman Van Rompuy a találkozón hangsúlyozta az unión belüli regionális együttműködések - így a visegrádi négyek - fontosságát.

A NATO-főtitkár méltatta a szerepvállalást

Orbán Viktor brüsszeli útján Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével, illetve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is találkozott. Buzek és Orbán egymással egyetértésben azt hangsúlyozták: ahhoz, hogy Európa erős legyen, fajsúlyos uniós intézményekre is szükség van, ide értve az erős Európai Parlamentet.

A NATO-ban Orbán Viktor megerősítette: Magyarország számára kiemelkedően fontos a NATO által szavatolt biztonság, és az ország elkötelezett a szövetségbeli tagság, a közös műveletekben való részvétel mellett. Anders Fogh Rasmussen főtitkár méltatta azt a magyar szerepvállalást, hogy a pápai repülőtéren helyezték el a több tagország összefogásával kialakított, C-17-es repülőgépekre alapozott légi szállítói kapacitást. Mint megjegyezte, a C-17-esek projektje példaként szolgálhat különösen abban az időszakban, amikor a pénzügyi nehézségek miatt reformintézkedéseket kell hozni.

Afganisztánnal kapcsolatban Orbán azt hangsúlyozta: ha a NATO igazolni akarja a világban saját hatékonyságát, akkor az afganisztáni NATO-vezetésű műveletet sikerre kell vinnie, fokozatosan át kell tudni adni a biztonságért viselt felelősséget maguknak az afgánoknak.

Néppárti támogatás Orbánnak

A jövő év első felében tevékenykedő magyar EU-elnökség számíthat a néppárti uniós biztosok támogatására - mondta az Európai Bizottság hat néppárti tagja, aki szerda este, egy munkavacsorán találkozott Orbán Viktorral. A vacsorán Dacian Ciolos, a mezőgazdaságért felelős román EU-biztos, Andris Piebalgs, a fejlesztési ügyekben illetékes lett biztos, Janusz Lewandowski, az uniós költségvetés lengyel biztosa, Johannes Hahn, a regionális fejlesztéssel foglalkozó osztrák biztos, Krisztalina Georgieva, a humanitárius segítségnyújtási ügyek bolgár biztosa, valamint Algirdas Semeta litván adó- és vámügyi biztos vett részt.

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy a hazai választások eredményeként az új kormányzat példa nélküli felhatalmazást kapott azokhoz az intézkedésekhez, amelyek szükségesek az országnak a válságból való kivezetéséhez. Köszönetet mondott azért a szolidaritásért és segítségért, amit a néppárti biztosoktól kapott a kampány során. A találkozón Orbán Viktor köszönetet mondott Georgievának azért, hogy az EU segítséget nyújtott Magyarországnak az árvízi védekezéshez, és beszámolt arról, hogy Magyarország kész több száz lengyel gyermeket fogadni a balatonőszödi kormányüdülőben, ahol együtt nyaralhatnak majd a magyar árvízkárosult családok gyerekeivel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán: reggeli Varsóban, vacsora Brüsszelben

Lengyelországi látogatását befejezve Orbán Viktor szerdán reggel a tervek szerint Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnökével, a júniusi elnökválasztás egyik jelöltjével tárgyal.

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek