szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) két volt szerb katonai parancsnokot a srebrenicai népirtás miatt.

A 70 éves Ljubisa Beara és az 53 éves Vujadin Popovic mellett az ügy öt további vádlottja − a boszniai szerb hadsereg négy másik egykori tisztségviselője, illetve egy volt rendőrtiszt − öttől 35 évig terjedő börtönbüntetést kapott háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alapján.

Az ügyész tavaly szeptemberben valamennyi vádlottra életfogytiglani büntetés kiszabását kérte a törvényszéktől. Mind a hét vádlott ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson. A srebrenicai népirtás ügyében 2006 júliusában kezdődött meg a tárgyalás a hágai testület előtt. A törvényszék több mint 300 tanút hallgatott meg.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a muszlimok által lakott Srebrenica kelet-boszniai várost, annak ellenére, hogy az ENSZ-védelem alatt állt. Mintegy 8 ezer embert − zömmel férfiakat − elhurcoltak, többségüket agyonlőtték, és tömegsírban temették el őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Másodfokú ítélet: nem büntethető az ENSZ a srebrenicai hibákért

Másodfokon is elutasította a holland bíróság a második világháború utáni legborzalmasabb európai mészárlásban, a boszniai Srebrenicában 1995-ben meggyilkoltak hozzátartozóinak azon keresetét, hogy állapítsák meg az ENSZ és a holland állam felelősségét az akkoriban nemzetközi védelem alatt álló városban történtekért.

MTI Világ

Bocsánatot kért Srebrenica miatt a szerb parlament

A szerb parlament szerda hajnalban nyilatkozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást. A szűk többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésüket és bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatok családjának.

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van