szerző:
MTI

Úgy a parlamentből kibukott Magyar Koalíció Pártjának (MKP), mint a kormányzati szerepre készülő Hídnak is meg kell változnia a következő négy évben - írta a szlovákiai Új Szó pénteken.

Az újság szerint az eddig a szlovák és a magyar közösség között egyensúlyozgató Híd szembesülni fog egy kényelmetlen dilemmával: nyíltan felvállalja-e a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldását, vagy továbbra is a konfliktusok látványos elkerülésére épít. "Bugárék kézenfekvő választásnak tűnhettek egy olyan helyzetben, amikor Slota és Fico kormányoldalról támadta a magyar kisebbséget, az MKP pedig semmit sem tett a nemzetiségi feszültségek feloldására. Most új idők jönnek. Csákyék távoznak a parlamentből, Slota és a Smer ellenzékbe szorult, a nemzetiségi témát eddig félszívvel vállaló Híd pedig hirtelen a felvidéki magyarság érdekeinek első számú képviselőjévé lép elő. Olyan politikai környezetben, amelyben az előző kormány több aknát is hátrahagyott" - fejti ki Tokár Géza, a szerző.

Szerinte az új kormány – bármennyire idegenkedik is a nemzeti témáktól – legalább két fontos, etnikai vetületű problémával fog szembesülni. "Nem tudni, miként kezelik majd a betarthatatlan nyelvtörvényt, illetve a kettős állampolgárság betiltását követő gyakorlati problémákat. Vajon valóban szép lassan kivételt kapnak a cseh, az ausztrál, az angol kettős állampolgárok? Mind a két témában ismét előkerül a magyar kártya, a Hídnak pedig megoldásokat kell szolgáltatnia – úgy, hogy ne veszítsen szlovák szavazókat, egyúttal megtartsa 'nemzeti' jellegét az etnikai magyar szavazók körében" - mutat rá Tokár.

"Az is kérdéses, hogy Bugár milyen viszonyt alakít ki a jobboldali szlovák sajtó által is előszeretettel bírált Fidesszel, hiszen Orbán pártja a következő négy évben gyakorlatilag Magyarország szinonimájának számít a közvélemény szemében" - vélekedik a szerző. "A túlzottan szívélyes viszony elriaszthatja a szlovák szavazók egy részét, sőt, belülről oszthatja meg a pártot, az ellenséges hozzáállás pedig a magyar választókat tántorítja el hosszú távon a Hídtól" - húzza alá Tokár.

Bugár rendkívül ügyes, kompromisszumkész taktikusnak bizonyult az előző egy évben - fejti ki a szerző, de megjegyzi: a jelenlegi alapelveken működő Híd fenntartása roppant nehéz és kényes feladat. "A párt olyan, mint egy ingatag mérleg, amelyet állandóan egyensúlyban kell tartani. Ha az egyik oldalára túl sok súly kerül, magával húzza a többit. Ezzel a dilemmával kell együtt élnie a Híd vezetőségének további négy évig – hacsak nem döntenek úgy, kényelmesebb megoldás végleg elkötelezniük magukat az egyik, vagy a másik oldalon" - zárul az Új Szó kommentárja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bugár Béla: az első lépést a Fidesznek kell megtennie

Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke szerint pártja nem zárkózik el a Fidesszel való együttműködés elől, de miután a nagyobbik magyar kormánypárt a választások előtt egyértelműen a Magyar Koalíció Pártját támogatta (MKP), elvárja, hogy az első lépést a Fidesz tegye meg.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.

MTI Világ

Bugár Béla a Híd-Most sikeréről

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

toma Vélemény

Szlovákiai választás: Orbán Viktor elkalkulálta magát

A kettős állampolgárság ügyben Pozsonyba menesztett Martonyi János tüntetően mellőzni kényszerült Bugár Bélát. Felelőtlen és oktalan gesztus volt így megalázni a szlovákiai politikust, de ma már látni: mégiscsak hasznosaknak bizonyultak az efféle gesztusok a Híd-Most számára, elvégre ezek állítottak Bugár mellé sok olyan szlovákot, akiknek e téren alighanem rendben lehetnek politikai ösztöneik.

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre