szerző:
MTI

A Fidesz segítségét igényli a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely a szlovákiai választásokon megbukott, és nem került be az új parlamentbe.

"...mint vesztes pártra, amely nem került be a parlamentbe, nehéz évek várnak ránk. Az irodahálózat nagy részét fel kell számolni, és hogy fennmaradjunk, szükség lesz a Fidesz segítségére is. Remélem, hogy ennyire nem lesznek hálátlanok" - mondta Auxt Ferenc, az MKP rimaszombati járási elnöke abban az interjúban, amelyet a Felvidék Ma szlovákiai magyar hírportálnak adott a párt országos tanácsának szombati pozsonyi ülése után.

"Nagyon komoly, őszinte elemzések hangzottak el az ülésen, és Csáky (Pál) közel félórás értékelése után a kerületek képviselői is elmondták a véleményüket. Csáky teljes mértékben felvállalta a sikertelenséget, és nagyon korrekt, szimpatikus volt a beszámolója. Ezért nem is rúgtak bele, hanem a többiek is önkritikusan fogalmaztak. Mi a Rimaszombati járásban hoztunk egy tisztes vereséget, de ezzel természetesen nem lehetünk elégedettek" - fejtette ki a járási elnök.

Auxt hibának tartja, hogy tavaly szakadás történt az MKP-ban, s a pártból kilépő képviselők Bugár Bélával az élükön Híd néven új pártot alapítottak. "Azt viszont vallom, hogy nagy hiba volt az egységes magyar pártot szétverni. Személy szerint semmi akadályát nem látom annak, hogy mielőbb felvegyük a kapcsolatot (a Híddal), s így is üzenem, hogy kezet kell adni egymásnak, s amiben csak lehet, együtt kell működni velük" - jelentette ki a politikus. Szerinte "az itteni (szlovákiai) magyarságnak szüksége van egy tiszta magyar pártra, és a Hídról megvan a nem túl pozitív véleményem. S azt se feledjék a polgármesterek, hogy a megyei közgyűlésben továbbra is MKP-s képviselők ülnek, s ha nem is annyira, amennyire jogosan elvárnák, de azért tudjuk őket támogatni. S ne feledjék azt sem, hogy lehetőség van a határokon átnyúló kapcsolatok kiépítésére, s ebben is tudjuk őket támogatni, s ebben a Fidesz is valószínűleg partner lesz.."

Arra a felvetésre, ártott-e a Fidesz politikája az MKP-nak, Auxt azt válaszolta: "Az biztos, hogy ügyesen besegítettek a sírásásnál, és hiába mossák a kezüket, s mondja Németh Zsolt, hogy ők ártatlanok az ügyben. Nagyon nagy hibát követtek el, és legkevésbé sem érdekelte őket, hogy nekünk mi lenne a jobb. Itt az ideje, hogy bizonyítsanak, és reménykedem benne, hogy nem hagynak cserben bennünket." Auxt úgy véli, helytelen lenne, ha most az MKP önmagába zárkózna, begubózna, s nem újulna meg. Teljes megújulást szeretne minden szinten. 

"Egy új időszak kezdődött el, amely új embereket, s új terveket igényel. Bár Csáky nem zárta ki indulását az elnöki posztért, én bízom abban, hogy végre a fiatalok jutnak szóhoz a vezetői posztokon. Berényi Józsefet és Farkas Ivánt emlegetik, mint esélyes elnökjelölteket. Mindkettőjüket nagyon jó szakembernek tartom, akik ki tudják vinni a pártot a jelenlegi válságból" - vélekedett a Rimaszombati járás elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
toma Vélemény

Szlovákiai választás: Orbán Viktor elkalkulálta magát

A kettős állampolgárság ügyben Pozsonyba menesztett Martonyi János tüntetően mellőzni kényszerült Bugár Bélát. Felelőtlen és oktalan gesztus volt így megalázni a szlovákiai politikust, de ma már látni: mégiscsak hasznosaknak bizonyultak az efféle gesztusok a Híd-Most számára, elvégre ezek állítottak Bugár mellé sok olyan szlovákot, akiknek e téren alighanem rendben lehetnek politikai ösztöneik.

hvg.hu/MTI Világ

Nem kerül be a pozsonyi parlamentbe az MKP

A szavazókörök 99 százalékának összeszámlálása után kiderült: csak a Bugár Béla irányította Híd-Most tömörülés került be a szlovák parlamentbe a magyar pártok közül. A hír nyomán az MKP elnöksége bejelentette lemondását.

Szegő Péter Itthon

A fideszesek az MKP politikáját bírálták, a kormányukét nem

A szlovákiai választások eredménye volt a témája a külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi zárt parlamenti ülésén, illetve az azt követő két sajtótájékoztatón. Az első sajtótájékoztatót Balla Mihály, a bizottság fideszes elnöke és Németh Zsolt külügyi államtitkár, a másodikat Kovács László, szocialista bizottsági alelnök tartotta. A zárt bizottsági ülésen értesülésünk szerint a fideszes képviselők is bírálták az MKP politikáját, de a magyar kormányt nem tartják felelősnek azok bukásáért.

MTI Itthon

Semjén örült volna, ha az MKP bekerül

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Kellemetlen kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit

Kellemetlen kérdésekre számíthat ma Brüsszelben a magyar jogállamiságról Varga Judit

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon