szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. A Híd-Most elnöke, Bugár Béla szerint módosítanák az állampolgársági törvényt és az államnyelvtörvényt is.

"Megállapodtunk a programtézisekben, amelyekkel a polgárok elé lépünk, és amelyek a jövőbeni kormányprogram alapját fogják képezni" - jelentette ki a majdnem tízórás tanácskozást követő sajtóértekezleten Radicová. A kiemelt feladatok közül megemlítette a közkiadások helyzetének javítását, Szlovákia eladósodásának megállítását, a korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását.

A Híd által szorgalmazott átfogó kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadása nem került be az új kormánykoalíció prioritásai közé. Bugár Béla, pártelnök szerint viszont sikerült keresztülvinniük, hogy a jövőben módosítsák a szlovák állampolgársági törvényt, eltávolítsák az államnyelvtörvény egyes vitatott elemeit, és megkezdjék a munkát a nemzeti kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvényjavaslaton.

"Nem fogunk adót emelni" - szögezte le az SDKU vezetője. Radicová ugyanakkor elismerte: vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutni a pártoknak, így ezek nem is kerülnek be a jövőbeni programba. Ezek között említette a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuána fogyasztás másfajta, enyhébb kezelését. "Közös érdekeinket a pártérdekek elé helyeztük" - fejtette ki Radicová. Hozzátette: mindenki engedett valamiben. "Azt kerestük, ami összeköt, és nem ami elválaszt" - tette hozzá.

A kedden délután kettőkor kezdődött tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott le, s csak annyit tudni, hogy azt egyszer rövid időre megszakították. A pártvezetők állítólag a szlovák-magyar viszonyról konzultáltak szakértőikkel. Hivatalosan az információt senki sem erősítette meg. Az nem világos, hogy a vita Pozsony és Budapest, vagy a szlovákiai magyarok és Pozsony viszonyát érintette.

A szlovákiai választásokat tíz napja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte majdnem 35 százalékos eredménnyel, de nem akadt koalíciós partnere, így egyedül képtelen többségi kormányt alakítani. Robert Fico, a Smer elnöke kormányalakítási megbízatást kapott az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit is, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová. A jobbközép koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új Szó: hány pillére lesz Bugárék Hídjának?

Úgy a parlamentből kibukott Magyar Koalíció Pártjának (MKP), mint a kormányzati szerepre készülő Hídnak is meg kell változnia a következő négy évben - írta a szlovákiai Új Szó pénteken.

MTI Világ

Bugár Béla: az első lépést a Fidesznek kell megtennie

Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke szerint pártja nem zárkózik el a Fidesszel való együttműködés elől, de miután a nagyobbik magyar kormánypárt a választások előtt egyértelműen a Magyar Koalíció Pártját támogatta (MKP), elvárja, hogy az első lépést a Fidesz tegye meg.

MTI Világ

Megtömik Fico zsebét, ha távozik

Több ezer eurós végkielégítésekkel távoznak a rövidesen leköszönő szlovák kormány miniszterei, illetve azok a parlamenti képviselők, akik a következő megbízatási időszakban már nem lesznek a törvényhozás tagjai. Robert Fico miniszterelnök 15 ezer euróval a zsebében válhat meg posztjától.

MTI Világ

Fico a Smernek követeli a házelnöki tisztséget

Ha valóban ellenzékbe kényszerül az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, akkor magának követeli a szlovák parlament házelnöki bársonyszékét - jelentette ki Robert Fico a szlovák rádió szombati vitaműsorában.

PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó