szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A milliók haláláért felelős diktátorok közül többen is békét ígérő szabadságharcosként kerültek hatalomra - írja a Foreign Policy magazin, amelynek szakértője szubjektív listát állított össze a legveszélyesebb zsarnokokról.

„Egy kókuszfejjel kevesebb, már csak 39 vár learatásra” – emlékszik vissza a kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev hatalomból való eltávolítására George B.N. Ayittey, a washingtoni Szabad Afrika Alapítvány (Free Africa Foundation) ghánai elnöke, aki a Foreign Policy magazin legfrissebb számában listát állított össze a világ legveszélyesebbnek tartott diktátorairól.

Bár a felsorolás szubjektív, mégis jól mutatja, hogy az országaikban gyakran már évtizedek óta hatalmon lévő zsarnokok között népük megnyomorításán kívül más is közös. Közülük többen az embereknek békét ígérő szabadságharcosként kerültek hatalomra, de uralmuk újabb diktatúrához vezetett – írja Ayittey, aki példaként a 2005-ös „tulipános forradalom” után elnöki pozícióhoz jutó Bakijevet említi.

A világon jelenleg regnáló legalább 40 diktátor több milliárd ember elnyomásán és milliók halálán kívül egész országok tönkretételéért és gazdasági katasztrófákért is felelős – írja bevezetőjében Ayittey. A föld országainak csak 60 százalékában működik demokratikus rendszer, ami ugyan nagy előrelépés az 1950-es 28 százalékhoz képest, de még mindig kevés – teszi hozzá Ayittey, aki szerint ráadásul számos, demokratikusnak tekintett országot valójában despoták irányítanak. Listájának első tíz helyén hosszú évek óta zavartalanul uralkodó vezetők állnak:

1. Kim Dzsong Il – Észak-Korea
©
A francia konyak mellett a személyi kultuszt is kedvelő Kedves Vezető elszigetelt országában éhezést szabadított az emberekre, akik közül több százezret büntetőtáborokba küldött. Eközben az elszegényedett Észak-Korea megmaradt forrásait egy atomprogramra fordítja. Tizenhat éve van hatalmon.

2. Robert Mugabe – Zimbabwe


A függetlenségért harcoló egykori felszabadítóból gyilkos despotává avanzsált Mugabe letartóztatta ellenzéke tagjait, káoszba taszította a gazdaságot és rekordinflációt idézett elő, miközben valutamanipulációk és off-shore számlák segítségével saját vagyonát gyarapította. Harminc éve van hatalmon.

3. Than Sve – Mianmar (Burma)

Sve tábornok, akinek mániája a hatalom, letartóztatásokkal tizedelte meg az ellenzéket, országa lakosaitól a 2008-as ciklon pusztítása után megtagadta a humanitárius segélyeket és feketepiaci földgázszállítmányokból növelte vagyonát. Uniformisán a saját maga által adományozott kitüntetéseket visel, de ahhoz gyáva, hogy tiszta választásokon méresse meg magát. Tizennyolc éve van hatalmon.

4. Omar al-Basir – Szudán

A megalomán és fanatikus al-Basir - akit háborús bűnök elkövetése miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is köröz – szudániak millióinak haláláért felelős. A darfúri mészárlások után arab milíciája töretlenül folytatja az emberkereskedelmet – al-Basirt azzal vádolták, hogy maga is több rabszolgát is tartott. Huszonegy éve van hatalmon.

5. Gurbanguli Berdimuhamedov – Türkmenisztán


Elődje, az excentrikus Szaparmurat Nyijazov nyomdokain járva – aki az év hónapjait magáról és családtagjairól nevezte el – a kétes hírű fogorvos is elnyomó politikájáról ismert. Berdimuhamedov szerint külsejét tekintve is hasonlít Nyijazovra. Négy éve van hatalmon.

6. Isaias Afewerki – Eritrea

A felszabadítóból diktátorrá lett vezetők egyikeként Afewerki nemzeti börtönné változtatta országát, ahol nem létezik független média, nem tartanak a választásokat, kötelező a határozatlan idejű katonai szolgálat, és ahol a kormány az ország lakosai helyett inkább a szomáliai felkelőket támogatja. Tizenhét éve van hatalmon.

7. Iszlam Karimov – Üzbegisztán

A szovjet idők óta regnáló Karimov betiltotta az ellenzéki pártokat, 6500 politikai foglyot börtönzött be és esetleges kritikusait azonnal iszlám terroristának bélyegzi. Az elnök rezsimje hírhedt a kínzásokról, a börtönökön kívül pedig katonasága kegyetlenkedéseiről ismert: 2005-ben például tüzet nyitottak az andizsáni tüntetőkre, akik közül sokan életüket vesztették. Húsz éve van hatalmon.

8. Mahmúd Ahmadinezsád – Irán
A lobbanékony és makacs iráni elnök a nemzetközi jogszabályoknak és a Nyugatnak ellenszegülve nukleáris program kialakításába fogott. Elnöksége öt éve alatt számos jogtalanságot követett el, a 2009-es, vitatott eredményt hozó elnökválasztás után pedig erőszakot alkalmazott a hivatalos végeredmény miatt tüntetőkkel szemben. Öt éve van hatalmon.

9. Meles Zenawi – Etiópia

Rosszabbnak tartják, mint marxista elődjét, akit közel két évtizede távolított el a hatalomból. Zenawi leszámolt ellenzékével, elfojtotta az ellenvéleményeket és manipulálta a választásokat. Egy igazi marxista forradalmárhoz illően milliókat rejtett el külföldi bankokban és az ellenzék szerint Londonban és az USA-ban felesége nevére vásárolt villákat. Eközben rezsimje évente egymilliárd dolláros külföldi segélyt gyűjt be. Tizenkilenc éve van hatalmon.

10. Hu Csin-tao – Kína
©
Igazi kaméleon, aki mosolyogva és meghajolva fogadja a külföldi befektetőket, miközben brutális önfeledtséggel zúzza szét a politikáját kritizálókat. Vasszigorral tartja Kína fennhatósága alatt Tibetet és „új gyarmatokat” keres Afrikában, amelyek nyersanyaggal látják el a növekvő kínai gazdaságot. Hét éve van hatalmon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Diktátorok és politikusok művészi vénával

A napokban Yudhoyono indonéz elnök adta ki új albumát, nemsokára Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök követi. Nem ők az egyetlenek: számos politikus ápol zenei, festői vagy írói ambíciókat. A diktátorok közül többen is dédelgetnek művészi álmokat.