szerző:
MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán személyes találkozóra hívta a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt Jeruzsálembe.

"Jeruzsálembe hívom Abu Mázent (Mahmúd Abbászt), és én is kész vagyok Rámalláhba (a Palesztin Hatóság székhelye) utazni" - mondta az izraeli kormányfő újságírók előtt.

Netanjahu azután invitálta beszélgetésre Abbászt, hogy találkozott a palesztin-izraeli közvetett tárgyalásokért felelős George Mitchell amerikai különmegbízottal. Mitchell csütörtökön a palesztin elnökkel folytat megbeszélést. Az izraeli és a palesztin fél május eleje óta folytat közvetett tárgyalásokat, a közvetlen tárgyalásokat a 2008. végi gázai övezeti izraeli offenzíva után befagyasztották.

"Remélem és bízom benne, hogy a Barack Obama amerikai elnökkel folytatandó jövő heti megbeszéléseim nagy részét az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások haladéktalan újrakezdésének szenteljük" - tette hozzá Benjámin Netanjahu.

Közeledés Törökországgal is

Netanjahu megbízottja szerdán titkos tárgyalásokat folytatott Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel - jelentette az izraeli és a török média. A megbízott, Benjámin Ben-Eliézer ipar, kereskedelmi és munkaügyi miniszter Brüsszelben találkozott a török külügyek irányítójával - jelentette az NTV török televízió, míg a Kettes Csatorna izraeli televízió úgy tudja, hogy a találkozó Zürichben volt.

A találkozó enyhülést jelenthet a két ország kapcsolataiban, amelyek a gázai segélyflottilla elleni, kilenc török állampolgár életét követelő izraeli támadás után váltak feszültté.

"Nincs akadálya" a találkozónak

Benjámin Netanhaju hivatala közleményben tudatta: "Ben Eliézer tájékoztatta a miniszterelnököt a török félnek egy nem hivatalos találkozó megtartására vonatkozó javaslatáról. A kormányfő közölte: egy ilyen találkozónak nincs akadálya, miután az elmúlt hetekben több kezdeményezés történt a Törökországgal való érintkezésre".

Izrael, amely a fegyvercsempészés megakadályozása miatt szigorúan őrzi a Gázai övezet határait, védelmébe vette az önkéntes segélyflottilla elleni katonai akciót. A flottilla-ügy miatt tovább romlott a két egykori szövetséges közötti viszony. Ankara hazarendelte izraeli nagykövetét és lemondott három közös hadgyakorlatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama: a gázai incidens segítheti a békefolyamatot

Tragikus incidensnek nevezte a Gázai övezetbe segélyt szállító török hajók elleni izraeli támadást az amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában, megjegyezve, hogy Izraelnek jogos biztonsági aggodalmai vannak a Hamász vezette Gázai övezet kapcsán.

MTI Világ

Gázai segélyflottilla: hősökként ünnepelték a hazatért aktivistákat

Hősöket megillető fogadtatásban volt része annak a 466 aktivistának, aki részt vett az izraeli kommandósok által meghiúsított palesztinbarát akcióban, s csütörtökön Törökországba toloncolták ki őket Izraelből. Több ezer éljenző, palesztin zászlót lengető támogató "Le Izraellel!" és "Törökország büszke rátok" jelmondatokat skandálva üdvözölte őket.

hvg.hu Világ

Egykori Moszad-ügynök: többször is hibáztak az izraeli kommandósok

Elképesztően ostobának nevezte a civil segélyhajók elleni izraeli támadást a Moszad egykori ügynöke, Victor Ostrovsky, aki szerint ugyan az akciót végrehajtó kommandó egység - a Shayetet 13 – tagjait hajók elfoglalására is kiképezték, de ebben a támadásban sorozatos hibákat követtek el.

hvg.hu Világ

Obama nehezményezi a zsidó állam építkezéseit

Izrael kelet-jeruzsálemi építkezései megnehezítik a béke megteremtését a térségben, mert annyira elkeseríthetik a palesztinokat, hogy nagyon veszélyes helyzet keletkezik - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

MTI Világ

USA: Izrael állítsa le a kelet-jeruzsálemi lakásépítést

Az Egyesült Államok követelte Izraeltől, hogy állítsa le a Kelet-Jeruzsálemben megkezdett lakásépítést - jelentették be magas rangú izraeli tisztviselők vasárnap, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint azonban nem lesznek korlátozások.

Novák Attila Vélemény

Oszthatatlan Jeruzsálem – a veszélyes illúzió?

A most regnáló izraeli kormánynak nincsenek hosszabb távú elképzelései, mondhatni víziói az ország jövőjéről, ugyanakkor rövidlátó módon tesz engedményeket választói csoportjainak, így a jeruzsálemi szegény és kétségtelenül lakásínségben szenvedő ortodoxoknak. Ennek jegyében hagyták jóvá 1600 jeruzsálemi lakás felépítését az 1996-ban épült Ramat Slomó ortodox negyedben.

hvg.hu Világ

Falat épít Izrael az egyiptomi határra

Korszerű megfigyelőrendszerrel ellátott "kerítést", vagyis betonfalat telepít Izrael az Egyiptommal közös határára, hogy távol tartsa az országtól az illegális bevándorlókat és a terroristákat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap hagyta jóvá az erre vonatkozó tervet.

MTI Világ

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának döntését

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának nemzetközi vizsgálatot sürgető döntését a Gázai övezetbe tartó, palesztinpárti segélyhajók elleni izraeli katonai akció ügyében, arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs "erkölcsi tekintélye".

MTI Világ

Közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások kezdődtek

Megkezdődtek a közvetett béketárgyalások Izrael és a palesztinok között; a várhatóan hónapokig tartó "ingadiplomácia" első lépéseként George Mitchell amerikai elnöki megbízott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott szerda délután.

MTI Világ

Külföldi megfigyelőket is meghívtak az izraeli flottilla-bizottságba

Izrael saját vizsgálóbizottságot állít fel a gázai segélyflottilla elleni május végi katonai akciójának kivizsgálására, a testület munkájába két magas rangú külföldi megfigyelőt is bevonnak - jelentette be vasárnap este Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala.

MTI Világ

Golyó végzett a kilenc gázai aktivistával

Lőtt sebek okozták a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflotta elleni izraeli támadásban meghalt kilenc palesztinbarát aktivista halálát az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat elsődleges eredményei szerint - jelentette az NTV török televízió csütörtökön kórházi forrásokra hivatkozva.

hvg.hu Világ

Izrael bocsánatot kért Törökországtól

Izrael hivatalosan bocsánatot kért Ankarától annak a válságnak a megoldása érdekében, amelyet a török nagykövettel szemben Jeruzsálemben alkalmazott megalázó bánásmód robbantott ki.

MTI Világ

Fel kell oldani a gázai blokádot az ENSZ főtitkára szerint

A Gázai övezet blokádjának azonnali feloldására sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Izraelt, és hasonló felszólítást intézett a zsidó állam kormányához Tony Blair volt brit miniszterelnök, a közel-keleti béke előmozdítását célzó "kvartett" különmegbízottja, valamint Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.

Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Görbicz Anita a Fidesz jelöltje mellett kampányol Győrben

Szinte totális kormányzati kontroll alá kerülne a kulturális ágazat

Szinte totális kormányzati kontroll alá kerülne a kulturális ágazat

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Kedden kezdi árulni az Apple az új szuperszámítógépét, ami egy lakás árába kerül

Kedden kezdi árulni az Apple az új szuperszámítógépét, ami egy lakás árába kerül

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész

Rablótámadásban meghalt egy magyar nő Nigériában

Rablótámadásban meghalt egy magyar nő Nigériában