szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Népirtás és háborús bűnök vádjával feljelentést tett a srebrenicai mészárlás áldozatainak több hozzátartozója három egykori holland békefenntartó ellen.

Az 1995 nyarán a kelet-boszniai Srebrenica védelmére kirendelt egykori Dutchbat III. zászlóalj parancsnokát és parancsnok-helyettesét vádolja négy hozzátartozó azzal, hogy rokonaikat a boszniai szerb erők kezére juttatták. A feljelentésben megjelölt harmadik katona egy személyzeti tiszt.  "A srebrenicai áldozatok rokonai feljelentést tesznek a Dutchbat katonái ellen 1995 júliusában elkövetett népirtás és háborús bűnök vádjával" - közölték a hozzátartozók ügyvédjük, Liesbeth Zegveld által közzétett közleményükben.

A boszniai város 1995. július 11-én jutott a szerb erők kezébe. A mészárlást, amely a legsúlyosabb tömeggyilkosság volt Európában a második világháború óta, s amelyben közel 8000 muzulmán férfit és fiút öltek meg, népirtásnak minősítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék és a Nemzetközi Büntetőbíróság is.

A négy felperes - Haszan Nuhanovics, aki a szüleit és a bátyját veszítette el, valamint Mehida, Damir és Alma Musztafics, az eltűnt Rizo Musztafics özvegye és gyermekei - a keresetet a hollandiai Arnhem bíróságán nyújtották be. A hágai törvényszék 2008 szeptemberében elutasította a hozzátartozók keresetét, akik azt kérték, hogy ismerjék el a holland állam felelősségét hozzátartozóik halálában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A szerbek harmada kérne bocsánatot Srebrenicáért

A szerbek mindössze harmada, 33 százaléka támogatja parlamentjük bocsánatkérését a kelet-boszniai Srebrenicában 1995-ben elkövetett vérengzésért - írta a Press című újság hétfőn egy reprezentatív felmérés eredményeit ismertetve.

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából